Patronluk onlara babadan miras

Dev şirketleri yöneten patronlar, babalarından devraldıkları bayrağı başarıyla taşıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2012 Güncelleme 24 Ekim 2012, 00:00
Patronluk onlara babadan miras

İÇİNDEKİLER

Türk iş dünyasına yön veren ve binlerce kişiyi iş sahibi yapan duayen işadamları, çocuklarını da kendileri gibi yetiştirdi. Kurup, büyüttükleri holdinglerini yaşları yahut vefatları sebebiyle çok güvendikleri çocuklarına devreden işadamlarının mirası emin ellerde büyüyor. Babalarından aldıkları patronluk meşalesini sürekli ileriye taşıyan yeni patronlar, sadece yurt içinde değil yurt dışında da ses getiren başarılara imza atarak, Türk ekonomisine katkı yapıyor. Yeni patronlar, üçüncü nesli de hazırlıyor. Babalarından patronluğu miras alan isimlerden bazıları şöyle:

BÜLENT ECZACIBAŞI
ALMANYA'da eğitimini tamamladıktan sonra 1940'ların başında Türkiye'de vitamin hapları ve vitaminli bebek mamaları üreten küçük bir laboratuvar kuran Nejat Eczacıbaşı, 1942'de Eczacıbaşı Holding'i kurarak iş hayatında yerini aldı. Nejat Eczacıbaşı, 1993'te ABD'de vefat etti. Eczacıbaşı Holding'de 1974 yılında çalışmaya başlayan Bülent Eczacıbaşı, babasından devraldığı holding yönetiminin yanı sıra topluluğun çeşitli kuruluşlarında da yönetim görevlerinde bulunuyor.

MUSTAFA KOÇ
RAHMİ Koç, 1930 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan Koç Holding'in yönetimini 1984'te devraldı. Rahmi Koç, holdingin yönetimini 2003'te oğlu Mustafa Koç'a bırakarak Onursal Başkan oldu.

iDiL YiĞiTBAŞI
1925'te Rodos'ta doğan Selçuk Yaşar, 1984'te Yaşar Holding'i kurdu. 2009'da ise holdingin yönetimini kızı İdil Yiğitbaşı'na bıraktı. Selçuk Yaşar şu anda holdingin Onursal Başkanı.

MURAT ÜLKER
1944'te küçük bisküvi atölyesi alan Sabri Ülker, ağabeyi Asım Ülker ile beraber işletti. 2000'de Ülker'in Onursal Başkanlığı'nı üstlenerek, yönetimi oğlu Murat Ülker'e devretti. Sabri Ülker, bu yıl vefat etti.

ZEYNEP BODUR
BABASININ ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kuran İbrahim Bodur, 1956 yılına kadar fabrikayı yönetti. 1955 yılında 47 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Limited Şirketi'ni kurdu. Şirketin şu anda Onursal Başkanlığı'nı yapmakta olan İbrahim Bodur, Temmuz 2007'de Kale Grubu Şirketleri Başkanı olarak kızı Zeynep Bodur Okyay'ı görevlendirdi.

FERiT ŞAHENK
HUKUK fakültesinde okurken 9 bin lira sermaye ile inşaat işine giren Ayhan Şahenk, 1951 yılında Doğuş Grubu'nu kurdu. 2 Nisan 2001 tarihinde kalp krizi geçirip vefat eden Ayhan Şahenk'in holdingdeki yerine o zaman 37 yaşında olan oğlu Ferit Şahenk geçti. Ferit Şahenk, bu görevini sürdürüyor.

SUZAN SABANCI
BUGÜN Sabancı Topluluğu'nu meydana getiren sanayi kuruluşlarının temelini oluşturan ilk şirketler, Hacı Ömer Sabancı tarafından kuruldu. Erol Sabancı, Akbank'ı kurdu; daha sonra 2008 yılında Akbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kızı Suzan Sabancı Dinçer'e devretti.