İşsize 1.500 TL

İşsizlik maaşına süper zam geliyor. İşsizlik maaşı yeni dönemde brüt asgari ücretin 1.5 katı olacak. Şu anda bu miktar bin 500 liraya denk geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2012 Güncelleme 21 Ağustos 2012, 00:00
İşsize 1.500 TL

İÇİNDEKİLER

Hükümetten işsizlik maaşı müjdesi geldi. İşsiz kalınan dönemde ödenen maaşta dikkat çekici artış yapılacak, bu maaştan yararlanma koşulları da iyileştirilecek. 2012-2023 dönemini kapsayan 'Ulusal İstihdam Stratejisi' tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından açıklanacak olan stratejide, 2023'e kadar istihdamın artırılması için izlenecek yol haritası çizildi. Buna göre; Mayıs itibarıyla yüzde 8.2'ye kadar gerileyen işsizlik oranının 2023'te yüzde 5'e düşürülmesi öngörülüyor. İstihdam oranının yüzde 45'ten 50'ye, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 28.8'den 35'e yükseltilmesi, uzun süreli işsizlerin toplam işsizler içindeki oranının yüzde 26.4'ten 20'ye düşürülmesi planlanıyor. İstihdam stratejisinde, toplam 102 politika ve tedbirlere yer verildi.

PSİKOLOG DESTEĞİ
Bu tedbirlerin başında 'güvenceli esnek çalışma modeli' getirilmesi, özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması, haftalık çalışma saatlerinin yasal düzenleme ile sınırlandırılması, uzun süreli işsizlerle ilgili özel mesleki eğitim programları düzenlenmesi, bulduğu işlerden sık sık ayrılanlara da 'psikolog' desteği verilmesi geliyor. İstihdam Eylem Planı'nda işsizlik maaşının artırılması ve maaştan yararlanma koşullarının iyileştirilmesine yönelik tedbirlere de yer verildi. Buna göre; işsizlik maaşının yeni dönemde brüt asgari ücretin 1.5 katı düzeyine çıkarılması öngörülüyor. Bu rakam bugünkü asgari ücretten hesaplandığında bin 500 lirayı buluyor. Ancak bu parayı almak için işsiz kalan kişilerin mesleki eğitim kurslarına katılması gibi şartlar da getirilecek. Böylece işsizlik maaşının özendirici bir boyut kazanmasının önüne geçilmiş olacak.