Ekstre oyunu

Tüketicinin hakkını vermek istemeyen bankalar, yeni formüller üretmeye başladı. Bazı bankaların, '1 yıllık ekstreniz yoksa aidatı geri alamazsınız' dediği ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2012 Güncelleme 22 Mart 2012, 01:19
Ekstre oyunu

İÇİNDEKİLER

Bankalar ve tüketiciler arasındaki 'kredi kartı aidatı' kavgası bir başka boyut kazandı. Bazı bankalar, kesilen aidatı talep eden tüketiciden son 1 yıllık kredi kartı ekstrelerini istiyor. "1 yıllık ekstre dökümünüz yoksa aidatı alamazsınız" yanıtıyla karşılaşan tüketiciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) şikayette bulundu. BDDK'ya en çok şikayet, 'kredi kartı' konusunda geliyor. Kredi kartı şikayetlerinde de ücret ve komisyonlar ilk sırada yer alıyor. BDDK yetkilileri, tüketicilerin kredi kartı aidatı aleyhine açtığı yüzlerce davayı kazanmalarına rağmen, aidat alan bankalara yönelik bir yaptırımın söz konusu olamayacağını belirtiyor. Yetkilerinden alınan bilgiye göre, bazı bankalar kredi kartı aidatını geri isteyen vatandaşlardan son 1 yıllık kart ekstresinin dökümünü istiyor; "12 aylık ekstreniz yoksa böyle bir talepte bulunamazsınız" diyerek, tüketiciyi kapıdan çeviriyor. Bu şikayetleri dikkate alan BDDK, bankaları uyaracak.

AİDAT GELİRİ 1.5 MİLYAR TL
Bazı bankaların da aidat ödemek istemeyen tüketicilerin kredi kartında biriken puanlarından kesinti yaptığı belirtiliyor. Müşterilerden kart aidatı alan bankaların yıllık aidat geliri 1.2-1.5 milyar lira arasında değişiyor. Bankalar, müşterilerinden yaklaşık 25-35 lira arasında miktarda kart parası kesiyor. Tüketiciler Birliği'ne de yaklaşık 400 bin kişi kredi kartı şikayetinde bulundu.

HAKEM HEYETLERİNE DİLEKÇE YAĞIYOR
81 ildeki il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine geçen yıl 165 bin 218 şikayet ulaştı. Şikayetlerin yüzde 73.2'si tüketici lehine sonuçlandı. Hakem heyetlerine gelen şikayet sayısında geçen yıl bir önceki yıla göre azalma yaşanırken, söz konusu şikayetler içinde bankalara ilişkin olanlar arttı. Nitekim, tüketici şikayetleri bu dönemde 179 binden 165 bine geriledi. Ancak bankalara ilişkin şikayet sayısı 47 binden 54 bine çıktı. Yetkililer, özellikle kart aidatı ile ilgili Yargıtay kararının etkili olduğunu ve başvurularda patlama yaşandığını belirtti.

HAZAL ATEŞ