Limite alarm!

Kredi kartında tek limitin detayları netleşiyor. Bankalar kişilerin gelirlerini göreceği yazılım programı kuracak. Limit aşımında program alarm verecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2011 Güncelleme 19 Aralık 2011, 18:18
Limite alarm!

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına tek limit çalışması büyük yankı uyandırdı; gözler limit oranının nasıl belirleneceğine çevrildi. Bankalar, limit hesaplaması için müşterinin ücret, kira, tahvil, bono gibi gelirlerini bir arada görebileceği, riskleri analiz edebileceği özel bir yazılım programı kuracak. Limit aşımı halinde yazılım programı alarm verecek. BDDK'nın tek limit uygulamasına ilişkin çalışmasını tamamlamasından sonra, Bankalar Yasası'nda değişikliğe gidilecek. BDDK yetkilileri, 2012'de çerçevesi tamamlanacak olan uygulamanın teknik altyapısının hazırlanması konusunda bankalarla mutabakatın zorunlu olduğunu belirtiyor. Ancak bankalar tek limit uygulamasına karşı çıkıyor.

2 FORMÜL VAR
Tek limit uygulaması için 2 formül öngörülüyor. Birincisine göre; her kart sahibinin gelirleri toplanacak, harcama tutarı belirlenecek ve bir limit tespit edilecek. Limiti 6 bin lira olarak belirlenen bir vatandaş, isterse 6 bankadan biner lira limiti olan kart, isterse 3 bankadan 2'şer bin lira limiti olan kart alabilecek.
Diğer formüle göre de, müşteri gelirine göre istediği kadar bankadan istediği kadar kart alabilecek. Geliri 4 bin lira olan bir vatandaş, tek kartıyla 2 bin liralık alışveriş yaptığında diğer kartların limiti de aşağı inecek. 'Tek limit' nedir?

Kredi kartına tek limit uygulaması ile her müşteriye bir limit belirleniyor. Bir ya da birkaç bankadan alınacak kartların limit toplamında bu tutar aşılamıyor. Kredi kartı veren bankalar da limitin üzerine çıkamıyor.

Hazal ATEŞ