Mutfak müjde bekliyor

Takvim toptan etteki KDV indiriminden sonra 'Gıdada da vergi yüzde 1 olsun' dedi, her kesimden destek yağdı. BakanEker, çalışma başladığını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2011 Güncelleme 23 Kasım 2011, 02:02
Mutfak müjde bekliyor

İÇİNDEKİLER

Toptan ette yapılan KDV indirimi sonrası, TAKVİM'in gündeme getirdiği 'Gıda perakendesinde de KDV yüzde 1 olsun, fileler ucuza dolsun' haberlerinin ardından, vergi indirimi geliyor. Haberlerimize sektör temsilcilerinden büyük destek gelirken; TAKVİM'e konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kırmızı et, tavuk eti ve bulgurda KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik. Gıdada KDV ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar bitince açıklayacağız" dedi. Dünkü haberimizde, özellikle yumurta, süt, peynir ve baklagiller gibi zorunlu gıda maddelerinde KDV'nin yüzde 8 olduğunu hatırlatıp, yapılacak bir vergi indirimiyle fiyatların düşeceğini yazmış, tek tek ürünlerin fiyatlarını vermiştik.

300 KALEM ÜRÜN VAR
Bu şekilde KDV'si yüzde 8 olan yaklaşık 300 temel gıda maddesi bulunuyor. Tarım Bakanlığı'nın yapacağı teknik çalışmanın ardından vergi indirimi Bakanlar Kurulu kararı ile alınmış olacak. Vergi indirimi konusuna özellikle tüketiciler ve esnaf kesiminden büyük destek gelirken, sektör temsilcileri yapılacak indirimin satışları artıracağını ve Hazine'nin vergi kaybı da yaşamayacağını ifade ediyor. Vergi uzmanı Önder Erenoğlu, toptan ette yapılan indirimin perakendeye de yansıyacağını söyleyerek, şunları kaydetti: "Aynı şey unda da olmuştu. Unda da KDV yüzde 1'e indi. Ekmeğin KDV'si yüzde 8 idi. Daha sonra yüzde 1'e düştü." Erenoğlu, hükümetin bu çalışma ile etteki yüzde 35'e varan kayıtdışılığın önüne geçmek istediğini belirterek, "KDV indirimi için Bakanlar Kurulu kararı yeterli. Hızlı şekilde indirim olur" dedi.

BÜTÇE ZORLANMAZ
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya: KDV indirimini toptancıya yapmaktansa vatandaşa yönelik çalışma olmalı. Avrupa'ya göre ekonomik durumumuz çok daha iyi. Avrupalılar ciddi külfet yüklenmek zorunda. Önceden biz de o şekildeydik. Ama şu an bütçemiz fazla veriyor. Sıkıntıyı paylaştığımız gibi nimeti de paylaşmalıyız. Dolaylı vergilerin düşürülmesi şart. Temel gıdada da KDV indirimi yapılmalı. Bütçemiz zorlanmaz.

ARALIK'TA GIDADA UCUZLUK OLACAK
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz:
2007 yılında gıdalardaki KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indi. Şimdi de yüzde 1'e indirilmesi için yoğun çalışma içerisindeyiz. Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüştük. Yağ, süt ürünleri, çay, pirinç gibi 300 kalem temel gıda ürününün KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesi konusundaki talebimizi ilettik.

'AYNI GÖRÜŞTEYİZ'
Bakan Mehdi Eker de bizimle aynı görüşleri paylaştığını söyledi. Bakan ile şifai görümelerde temel gıda ürünlerinin KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesini karara bağladık. Bakanımız ile prensipte anlaştık. Aralık ayına kadar KDV'de indiriminin gerçekleşmesi ihtimali çok yüksek görünüyor.

İNDİRİM VERGİ GELİRİNİ ARTIRIR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken:
Temel gıda ürünlerinde yapılacak KDV indirimi, tüketici fiyatlarında önemli düşüş sağlar, alışverişi artırır. Bu da ekonomiye ciddi bir canlanma getirir. Sürümün artması ile vergi daha fazla toplanır. Asgari ücretle geçinenlerin daha iyi beslenmesine neden olur. Ayrıca da kayıtdışılık önlenir. Bir an evvel temel gıdalarda indirime gidilmeli.


ÖZLEM KAMER TERCANLI