Kartta tuzağa dikkat!

Emniyet kredi kartı kullanıcılarını uyardı: Ekstre, slip, ATM fişi gibi belgeleri iyice yırtıp imha edin. Numara ve şifreyi bilgisayarda saklamayın. Kartı kullanacağınız yerlere dikkat edin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2011 Güncelleme 14 Kasım 2011, 00:34
Kartta tuzağa dikkat!

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı kullanımı ülkemizde patlama yaparken, bu durum dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Dolandırıcılar kredi kartlarını ele geçirmeseler bile kart sahiplerini maddi zarara uğratabiliyor. Kart kullanıcılarının olası dolandırıcılık ve sahtecilik olaylarına karşı uyanık olması gerekiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, internet sitesinde kredi kartı kullanıcılarına önemli uyarılarda bulunuyor. İşte bu uyarılardan bazıları: Kartın numarası, son kullanma tarihi ve arkasındaki CVV2 numarası ile internet üzerinden rahatlıkla alışveriş yapılabiliyor. Bu bilgileri çok iyi koruyun. Numaranın bulunabileceği ekstre, ATM fişi, slip gibi belgeleri güvenli bir yerde saklayın. İhtiyaç kalmadığında üzerindeki numaralar okunamayacak şekilde imha edin. Sadece buruşturulup çöpe atılan bir belgenin, kötü niyetli kişilerce ele geçirilebileceğini unutmayın.

YARDIM İSTEMEYİN
Banka veya banka görevlileri şifre talep edemez. Tanınmayan kişilerden gelen şüpheli e-postaları açmayın.
Açmışsanız ekteki yazılımları indirmeyin, linkleri tıklamayın. Kredi kartı ve online bankacılık hesap ve kart numarası ile şifreleri, bilgisayarda saklamayın. ATM'yi kullanırken yardım istemeyin, çevredekilere dikkat edin.

ZOR BİR ŞİFRE SEÇİN
Şifre çalındığında, tüm bağlantılı hesaplardaki şifreleri değiştirin. Şifreniz kolay olmasın. Yeni kredi kartınız size belirtildiği zamana kadar gelmezse arayıp, sorun. Kartınız kaybolduğunda hemen bankayı arayıp iptal ettirin. Kartınızın kaybolacağı veya çalınacağı düşüncesiyle kredi kartınızın bağlı olduğu bankanın müşteri ilişkileri biriminin telefonlarını bir yere kaydedin. Şifrenizi kimseye söylemeyin. Eğer şifrenizin öğrenildiğini düşünüyorsanız, değiştirin.

EKSTRENİZİ KONTROL EDİN
Kredi kartınızı POS makinelerinde kullanıldıktan sonra alın. Kredi kartınızın POS makinesi haricinde bir başka makineden geçirilmemesine dikkat edin. Kredi kartınızı kullanırken tanıdık ve bildik yerlerden alışveriş edin. Turistik yörelerde, benzinci, halıcı, araba kiralama şirketleri, oteller ve kuyumcularda kredi kartınızı kullanırken dikkat edin. Alışverişlerinizden sonra müşteri nüshalarını saklayın ve aylık ekstrelerinizle karşılaştırın.