İntibak müjdesi

Emekliler arasındaki maaş farkını giderecek intibak çalışmasında sona gelindi. Bakan Çelik, "2.5 milyon kişiyle ilgili tablo ortaya çıktı. Şimdi ayrıntılara bakıyoruz" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2011 Güncelleme 03 Ekim 2011, 12:26
İntibak müjdesi

İÇİNDEKİLER

Hükümetin seçim vaatleri arasında da bulunan emekli maaşlarındaki farkı gidermek üzere yürütülen 'intibak' çalışmasında sona gelindi. Bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma, 1981-2000 yılları arasında emekli olan yaklaşık 2.5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli maaşlarında yapılması gereken intibak düzenlemesiyle ilgili tablonun netleştiğini söyledi.

EKK GÜNDEMİNDE
Bakan Çelik, Maliye bürokratlarıyla birlikte '2000 yılından önce emekli olup, düşük maaş nedeniyle mağdur olan kaç kişi olduğu'na dair detaylı bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Tabloyu görme çalışmamız vardı. Tablo ortaya çıktı gibi. Ayrıntılarına bakacağız" dedi. İntibak düzenlemesini yarın toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında da ele alacaklarını belirten Çelik, 1981 yılından 2000 yılına kadar emekli olan yaklaşık 2.5 milyon kişi bulunduğunu vurguladı. Çelik, şunları kaydetti: "Hükümet söz verdi, intibak düzenlemesini gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar emekliler arasındaki farklar neydi, onu görmeye çalıştık. Emeklilerden bir kısmı düşük maaş alırken, 2000 yılından sonra emekli olanlara daha yüksek maaş bağlanmış. Öyle ki adam, 3 bin 600 gün prim yatırmış olmasına karşın, emekliliği 2000 yılından sonra istediği için 5 bin gün prim yatırana göre emekli maaşı daha yüksek bağlanmış." Bakan Çelik, emekli maaşları arasındaki farkın Bağ-Kur emeklilerinden çok SSK emeklileri arasında olduğunu da kaydetti.

BİRİNE 'HAY HAY' BİRİNE 'BAY BAY' OLUR MU?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Kıdem tazminatı fonunun gerekliliğine dikkat çeken Çelik, taşeron işçilerin izin, örgütlenme ve diğer sosyal haklardan yararlanamadığını ifade etti. Bakan Çelik, "11 ay çalışan taşeronun sosyal hakları 12 ay çalışandan farklı olur mu? Birine hay hay birine bay bay olur mu?" diye sordu. İşverenlerin de kıdem tazminatı sorununun çözümünü istediğini anlatan Çelik, sosyal taraflarla masaya 'işçinin hakkı, işverene zulümdür' önyargısını taşımadan oturduklarını anlattı.


Evrin GÜVENDİK