At hesabı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrencilere ve personele at eti yediren firma, üniversite aleyhine 150 bin liralık dava açtı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2011 Güncelleme 20 Ağustos 2011, 00:00
At hesabı

İÇİNDEKİLER

At eti skandalında ikinci perde... İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi yemekhanelerinde, öğrencilere, personele ve kreşteki çocuklara içerisinde at eti bulunan döner yedirdiği ortaya çıkan firma, sözleşmeyi tek taraflı feshettiği gerekçesiyle üniversite aleyhine 150 bin liralık dava açtı. Mağdur olduklarını öne süren firmanın avukatı, döneri kendilerinin imal etmediğini, başka bir firmadan aldıklarını öne sürdü. Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede; öğrenciler, personel ve kreşlerde kalan çocuklarına yedirilen dönerlerde at eti tespit edildi. Bunun üzerine rektörlük, yemek hizmetini veren firmayla olan sözleşmeyi feshetti. Firmaya 1 yıl ihalelelere girme yasağı da getirildi. Rektörlük ayrıca, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundu. Bunun üzerine savcılık, olayla ilgili soruşturma başlattı. İpek Nur Gıda şirketinin avukatı Aynur Karacan, firma olarak maddi- manevi zarara uğradıklarını belirterek, şunları söyledi:

'ŞÜPHELİ BİR DURUM'
"Üniversite döneri test etmeye gönderirken bize bilgi vermedi. Belki bu döner teste götürülürken, başka bir numune ile değiştirildi. Bunu bilemiyoruz. Çok fazla rakibimiz var. Böyle bir şey de yaşanmış olabilir. Aynı döneri biz de test ettirmek istedik. Ellerinde döner kalmadığını söylediler. Bu durum bize şüpheli geldi."

'İTİBARIMIZI KAYBETTİK'
Dönerin imalatını kendilerinin yapmadıklarını, aracı firma olduklarını öne süren avukat Karacan, Dönercibaşı adlı gıda firmasından ürünü alarak Dokuz Eylül Üniversitesi'ne sattıklarını belirtti. "Sözleşmenin haksız feshi nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi'ne 100 bin lirası maddi, 50 bin lirası da manevi olmak üzere toplam 150 bin liralık tazminat davası açtık" diyen Karacan, "1 yıl boyunca ihalelere girme yasaklısı olduğumuz için büyük bir zarara uğradık. Ayrıca itibar kaybettik. Firma, yasaklı duruma düşmeden önce son 1 yılda 1 milyon 941 bin lira ciro yapmış büyük bir firmadır" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Okuz Eylül Üniversitesi öğrencileri at döner skandalına ilginç bir eylemle tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Seval Ekşici, sağlıklarının hiçe sayıldığını belirterek, bu durumun üniversite rektörlüğünün gıda denetimsizliğinin sonucu olduğunu öne sürdü. Ekşici, daha sonra elindeki oyuncak atı rektörlük binasının girişine bıraktı. Üniversite tarafından yapılan açıklamada da, skandal kronolojik olarak anlatıldı.


Ceyhan TORLAK