Suriye ticareti vurdu

Suriye ile son yıllarda özellikle ticaret alanında oluşan olumlu hava, bir süreden beri bu ülkede yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle sekteye uğradı.

Giriş Tarihi 24 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 24 Haziran 2011, 15:53
Suriye ticareti vurdu

İÇİNDEKİLER

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 42 yıl önce ticari geçişlere kapatılan ancak bu yıl yeniden açılması gündeme gelen Mürşitpınar Sınır Kapısı da yaşanan olaylardan nasibini aldı.

Şanlıurfa'da Suriye sınır hattında yer alan Akçakale ilçesinde 2007 yılının sonlarına doğru ticarete açılan gümrük kapısı, yaşanan olumlu gelişmelerin ardından ticaret hacminin karşılıklı olarak artmasıyla ihtiyacı karşılayamayacak duruma geldi. Genellikle çimento, gıda maddesi ve mobilya ürünlerinin ihraç edildiği Suriye'de daha çok yatırım yapmak isteyen bölge halkı söz konusu kapının kapasitesinin iyileştirilmesinin ardından Suruç ilçesi sınırlarındaki Mürşitpınar Sınır Kapısının da açılması konusunda birkaç yıldan bu yana talepte bulunmaya başladı.

Bu konuda iki ülkenin gümrük yetkilileri nezdinde yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. İlk kez 1956 yılında açılan ancak çeşitli nedenlerle 1969 yılında ticarete kapatılan Mürşitpınar Sınır Kapısının yeniden faal hale getirilmesi için geçtiğimiz aylarda Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Faruk Çelik ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da incelemelerde bulundu. İki ülkenin de sınır kapısı çevresinde yaptığı düzenlemelerin ardından açılması için yapılan girişimler, Suriye'de ortaya çıkan iç karışıklıklar nedeniyle bir süre ertelendi.

''SURİYE'NİN İSTANBUL'U HALEP''
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'dan yıllık 60 milyon dolar ihracatın yapıldığı Suriye ile ikinci bir sınır kapısının açılmasının ekonomiye olumlu katkısının olacağını söyledi.

Şu anda ticari geçişlerin yapıldığı Akçakale Sınır Kapısının daha çok Rakka ve çevresindeki kentlerle ticari ilişkilerin geliştiğini ancak Mürşitpınar Sınır Kapısının açılması halinde Suriye'de ticaretin en yoğun olarak yapıldığı kentlerin başında gelen Halep'e ulaşımın daha kolay olacağını aktaran Ertekin, şunları kaydetti: ''Bölgede faaliyet gösteren firmalar Suriye'ye özellikle çimento, mobilya ürünleri ve gıda maddesi ihraç ediyor. Şanlıurfa'dan yıllık 60 milyon dolar ihracatın yapıldığı Suriye ile ikinci bir sınır kapısının açılması ekonomiye olumlu katkı sağlar. Mürşitpınar bölgesi, 'Suriye'nin İstanbul'u diyebileceğimiz ticaretin kalbinin attığı Halep kentine çok yakın. Ancak Suriye'de son dönemlerde yaşanan iç karışıklık, ticari ilişkilerimizi etkiledi. İki ülke yetkililerinin çabası ile oluşturulan samimi ortamda gelişen ekonomik ilişkiler, umarım Suriye'de huzurun yeniden tesis edilmesiyle daha da artar.''