Dolu ve yağışın Ankara'ya zararı

Dolu ve yağışların Ankara'ya ve tarıma zararı çok büyük. Ön çalışmaya göre zarar gören çiftçi sayısının 3 bin 888, zarar görenin alanın ise 216 bin 476 dekar...

Giriş Tarihi 23 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 23 Haziran 2011, 16:42
Dolu ve yağışın Ankara’ya zararı

İÇİNDEKİLER

Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Ankara'da 11 Mayıs-20 Haziran 2011 tarihleri arasında meydana gelen dolu ve sel afetiyle ilgili ön çalışma yapıldığını, buna göre zarar gören çiftçi sayısının 3 bin 888, zarar görenin alanın ise 216 bin 476 dekar olarak tespit edildiğini kaydetti.

Ceyhun, yaptığı açıklamada, dolu ve sel afetinde hasar gören çiftçi ve alanlarla ilgili bir çalışma yaptıklarını, bu çalışmada Haymana, Şereflikoçhisar, Bala, Ayaş, Beypazarı, Sincan, Kalecik, Elmadağ, Gölbaşı, Polatlı ilçeleri ile Pursaklar'da yer yer dolu ve sel afetinden çiftçilerin zarar gördüğünün belirlendiğini söyledi. Çalışmaya göre, zarar gören çiftçi sayısının 3 bin 888, zarar gören alanın 216 bin 476 dekar olduğunu kaydeden Ceyhun, bir soru üzerine bu çalışmada, zararın ''maddi boyutunun belirlenmediğini'' anlattı.

Zarar oranları bazı yerlerde yüzde 80'lere vardığını, zararın bazı alanlarda yüzde 20-80 arasında, bazı yerlerde yüzde 25-30 arasında bulunduğunu kaydeden Ceyhun, ''Bu çiftçilerimize tarım sigortası yaptırmadıkları için herhangi bir zarar tazmini ödeyemiyoruz. Büyük çoğunluğu sigorta yaptırmamışlar. Bu nedenle 2090 sayılı kanun kapsamında herhangi bir işlem yapamıyoruz'' diye konuştu.

''ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRÜNLERİ SİGORTA ETTİRMELİ''
Yaşanan olayın çiftçiler için de bir ölçü olduğunu kaydeden Ceyhun, çiftçilerin ürünleri sigorta ettirebilmeleri için yüzde 50'si hibe desteği sağlandığını hatırlattı. Ceyhun, ''100 kilogram buğday alacak bir çiftçinin ödeyeceği sigorta bedeli yarım kilogram buğday parası. Çiftçilerimize yüzde 50 hibe destekli tarım sigortası yaptırmalarını öneriyoruz'' dedi.

Ceyhun, bir soru üzerine, dolu ve sel nedeniyle en çok hububatın, yer yer sebze ve meyvenin zarar gördüğünü söyledi. Bu tarihten sonra yağan yağmurun özellikle Ankara ve civarına faydası olmadığını belirten Ceyhun, yağışların hububatta çürümeye, rutubetin artmasına neden olacağını, ürünün hasadını engelleyeceğini kaydetti.

Ceyhun, bu arada, Ankara'da kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde 7. etapta yüzde 50 hibe destekli makine ekipman alımları konusunda Ankara'da 3 bin 395 üreticinin müracaat ettiğini söyledi. Bu kişilerden 2 bin 355'inin müracaatlarının değerlendirildiğini belirten Ceyhun, ''İlimize tahsis edilen 4 milyar lira ile 1329 çiftçiye, yüzde 50 hibe destekli makine ekipman bu yıl dağıtılacak. İlave ödenek geldiğinde diğer çiftçilerimize de makine ekipman verilecek'' diye konuştu.