Emekli önce sevindi sonra ise...

Aylığını Halkbank ve Vakıfbank'tan çeken emeklilere çift maaş ödendi. Emekliler zam sevinci yaşarken, "teknik hata" erken fark edildi...

Giriş Tarihi 27 Mart 2011, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2011, 14:58
Emekli önce sevindi sonra ise...

İÇİNDEKİLER

Binlerce emekli bu ayı çifte maaşla geçirecek. Dün sabah erken saatlerde aylıklarını çekmek için Halkbank ve Vakıfbank'ın ATM'lerine giden emekliler maaşlarının iki katı tutarında parayla evlerine döndü. Emekliler çifte maaşın "fark ödemesi" ya da ilave zam olduğunu düşünürken, durumun bankaların bilgisayar sistemindeki bir hatadan kaynaklandığı belirlendi. Hatayı fark eden bankalar, öğle saatlerinde çift maaş ödemesini durdurdu, normal maaş ödemesine geçti.

Fark ödemesi sandılar

SGK dün Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla büyük bölümü Bağ-Kur'lulardan oluşan emeklilere maaş ödemesine başladı. Emekliler bu ay, normal maaşlarının yanı sıra, torba yasayla verilen fark ödemesini de alacaklardı. Farklı maaş alacaklarını bilerek bankalara giden binlerce emekli maaşlarının iki katı tutarındaki ödemeyi görünce büyük sevinç yaşadı. Vakıfbank'ın 4 binin üzerinde, Halkbank'ın da yine binlerce emekliye çift maaş ödediği tespit edildi.

Erken kalkan çift maaş aldı

Hesabın içinden çıkamayan bazı emekliler SGK'nın yolunu tutunca durum anlaşıldı. Emekliler SGK yetkililerine, "Yüksek zam mı yaptınız, neden çift maaş ödediniz" sorularını yöneltti. SGK uzmanları durumu anlamak için önce kendi hesaplarını inceledi. Olağanüstü bir veri bulunamayınca ödemeyi yapan bankalar arandı. Durum kontrol edilince Vakıfbank ve Halkbank'ın emeklilere teknik bir hata sonucu çift maaş ödediği anlaşıldı. Hata düzeltildi. Sabah namazından sonra bankaya giden ya da erkenden bankanın yolunu tutan emekliler çift maaş alırken, öğle saatlerinde bankalara gidenler normal maaşını çekti.

24 taksitle iade eder

Bugün'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan, emekliye çifte maaş ödemesinin SGK'dan kaynaklanması halinde iadenin 24 ayda yapılacağını belirti. Orhan, emeklilerin maaşından hiçbir şekilde kesinti yapılamayacağına da işaret etti. İşte Sadettin Orhan'ın "çifte maaş" değerlendirmesi:

"Burada önemli olan hatanın SGK'dan mı yoksa bankalardan mı kaynaklandığıdır. Eğer hata SGK'dan kaynaklanmışsa, fazladan ödeme "yersiz ödeme" olarak nitelenir ve geri ödemesi 24 ayda yapılır. Durum emekliye tebliğ edildikten sonra emekli 24 taksitte aldığı ikince maaşı SGK'ya faizsiz olarak öder. Bankaların hatası sonucu fazladan ödeme yapılmışsa, sebepsiz zenginleşmeye girer. Borç tebliğ edilir. Ödenmediği taktirde takibe başlanır. Kişi borca itiraz ederse dava olur. Kazanırsa, yasal faiziyle banka alır. Ancak emeklinin maaşına hiçbir şekilde haciz konulamaz. Dolayısıyla emeklinin diğer varlıklarından hacze gidebilir."