İşsizlik maaşı yükselecek

Hükümet yeni bir müjde vermeye hazırlanıyor. İşsizlik maaşı almayı kolaylaştıracak, miktarını da yükseltecek bir düzenleme için düğmeye basıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Kasım 2010 Güncelleme 09 Kasım 2010, 09:21
İşsizlik maaşı yükselecek

İÇİNDEKİLER

Hükümet, işsizlik maaşını hem daha kolay vermek, hem de miktarını yükseltmek için kolları sıvadı. Bu konuda yapılacak düzenlemenin 2011 yılındaki genel seçimden önce hayata geçirilmesi planlanıyor. Projeyle Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan bizzat ilgileniyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nun büyüklüğü, bu yılın sonunda 46.6 milyar liraya çıkacak. Fon'un toplam varlığının 2011 yılında 53.7 milyar liraya çıkması bekleniyor.

ŞARTLARINA BAKILACAK

Bakan Ali Babacan'ın yürüttüğü projede, öncelikle yararlanma koşulları ele alınacak. Şu anda kendi kusuru dışında işten atılan bir kişinin işten atılmadan önce 120 gün boyunca, son 3 yıl içinde de en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Yine mevcut sistemde geriye dönük 3 yıl içinde 600 gün sigorta primi ödenmişse 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödenmişse 8 ay, 3 yıl içinde geriye dönük 1080 gün prim ödenmişse 10 ay maaş alınabiliyor. İşsizlik maaşı da son 4 aydaki ücrete göre hesaplanıyor.

NASIL ALINIYOR?
Çalışanların işsizlik maaşı alabilmesi için;
Kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmesi,
Son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi,
İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışmış olması,
İşverenden alınmış işten ayrılma bildirgesi ile İŞKUR müdürlüğüne başvurması gerekiyor.