Garanti kazanç

Doğuş ve GE, Garanti Bankası'nın % 24.89'unu 5.8 milyar dolara İspanyol BBVA'ya sattı. Garanti Bankası, GE ile başlayan süreçte 7.1 milyar TL olan değerini 5 yılda 36.3 milyar TL'ye yükseltti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Kasım 2010 Güncelleme 03 Kasım 2010, 01:17
Garanti kazanç

İÇİNDEKİLER

Garanti Bankası, General Electric (GE) ile olan ortaklığını bitirerek İspanya'nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) ile Avrupa'nın en büyük evliliğini yaptı. Garanti Bankası ile İspanyol BBVA, General Electric'in hisselerinin devri konusunda anlaştı. GE'nin Garanti Bankası'ndaki yüzde 20.85 oranındaki hisselerinin yeni sahibi BBVA oldu. Bunun yanında Doğuş Grubu, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6.29'una karşılık gelen hissesini BBVA'ya satmak üzere devir sözleşmesi imzalandığını duyurdu. Bu hisselerin toplam bedelinin 2 milyar 62 milyon dolar olduğu açıklandı. Hisse devrini takiben Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 24.89 olacak. Böylece Doğuş ve BBVA Garanti'de eşit ortak konumuna gelmiş oldu. Doğuş ve GE'nin sattığı hisselerin toplam değeri de 5.8 milyar doları buldu.

HER YIL BÜYÜME SÜRDÜ
2005'te GE ile anlaşmaya varıldığında, Garanti Bankası'nın piyasa değeri yaklaşık 7.1 milyar dolar civarında idi. Daha sonra hızla büyüyen banka, kriz yılı 2008'de küçük bir gerileme yaşasa da değerini hep artırdı. Doğuş, önceki günkü anlaşmadan sonra Garanti Bankası'nda GE ile yollarını ayırıp BBVA ile yeni bir ortaklığa girerken; Garanti'nin 5 yıl sonraki piyasa değeri ise 36.3 milyar TL'yi (25.8 milyar dolar) buldu.

DÜNYA KONUŞUYOR
BBVA-Garanti evliliğine İspanyol basını geniş yer ayırdı. ABD finans siteleri de haberi 'bilinmesi gereken haber' olarak verdi.
El Mundo: BBVA'nın zamanlamasını doğru olarak niteleyen gazete, çoğunluk hissesi opsiyonunun alınmasının da olumlu bir haber olduğunu yazdı.
El Pais: Yurt dışında daha fazla açılmanın doğru bir adım olduğunu yazdı.
El Commercio: BBVA Başkanı'nın 'mükemmel bir yatırım fırsatı' değerlendirmelerine yer verdi.
ABD: Nasdaq, Wall Street Journal ve birçok site, haberi 'bilinmesi gereken haber' başlığı altında duyurdu. BBVA'nın İspanya'dan daha iyi bir bankacılık yapısına sahip Türkiye'ye gittiği belirtildi.

EŞİT ORTAKLIK PRENSİBİ
Devirden sonra Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek. Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası'nın Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Genel müdürü Doğuş Grubu atayacak.

9 AYLIK KâRI 2.6 MİLYAR LİRA
Garanti Bankası, yılın 9 ayında 124 milyar 379 milyon TL konsolide aktif büyüklüğe ve 2 milyar 664 milyon 800 bin TL konsolide net kâra ulaştı. Bankanın nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye sağladığı destek 80 milyar 33 milyon 597 bin TL'yi buldu. Bankanın özsermaye kârlılığı yüzde 24, aktif kârlılığı ise yüzde 3 olarak gerçekleşti.

İSPANYA'NIN 2. BÜYÜĞÜ
BBVA, İspanya'nın ikinci büyük bankası. Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin'de faaliyet gösteriyor. Toplam varlıkları 557 milyar euro. 105 binin üzerinde çalışanı var. 7 bin 362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor.

İSTİKRARA GELDİLER
Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, yaptıkları yeni ortaklığı değerlendirirken, Türkiye'nin bölgesel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Garanti de bu milli takımın bir oyuncusu. Kendimize düşen görevi en iyi şekilde yapacağız" dedi. Şahenk, şunları kaydetti: "İyi bir ortağı almaya çalıştık. Avrupa'nın 10. büyük bankası, gönlümüz rahat. Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrara inanan bir banka. Gelecekte uluslararası platformda bölgede etkili hale geleceğiz." Doğuş'un Garanti Bankası'ndaki yüzde 6.29 hissesinin satışından gelecek 2.1 milyar dolarla bankayı büyüteceklerini ifade eden Ferit Şahenk, anlaşmanın bu yıl dünyada yapılan ikinci büyük banka ortaklığı olduğunu söyledi.