Olmayan gazın parasını mı ödedik?

Türkiye, 'al ya da öde' anlaşması sebebiyle kullanmadığı gazın parasını ödemeye devam ediyor

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 11 Ağustos 2010, 12:59
Olmayan gazın parasını mı ödedik?

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a bu çerçevede yaklaşık 600 milyon dolar ödeme yapıldığını açıkladı.

Habertürk'te yer alan habere göre, bakan Yıldız, Ankara Ostim Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamı Yöneticileri Derneği Başkanı Özcan Ülgener başkanlığındaki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Zaman'ın haberine göre, Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, heyetle enerji sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Bir gazetecinin, "Dün (önceki gün) İran, Türkiye'nin almadığı doğalgaz nedeniyle 605 milyon dolar ödeme yaptığını bildirdi." sözleri üzerine Bakan Yıldız, global kriz sebebiyle geçen yıl Türkiye'de doğalgaz tüketiminin azaldığını, bunun üzerine tüketilmeyen bir gaz miktarı olduğunu daha önce de söylediğini ifade etti. Alınmayan gazın bedelinin 600 milyon dolar civarında bulunduğunu vurgulayan Yıldız,

"Bununla alakalı bedel de İran tarafına ödenmiştir." dedi. Kullanılamayan doğalgazın önümüzdeki 5 yıl içinde kullanılabileceğini belirten Yıldız, "Yani bu parasını ödediğimiz ve almadığımız gaz, boşa giden bir gaz değildir. Türkiye'nin büyümesine bağlı olarak doğalgaz tüketimlerinin artması halinde, ki biz buna inanıyoruz, daha fazla elektrik ihtiyacımız olacak ve biz bu gazı inşallah ileride kullanacağız." şeklinde konuştu.

Özelleştirme İdaresi'nin önceki gün gerçekleştirdiği dört dağıtım bölgesinin ardından bu yıl sonuna kadar kalan üç dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinin söz konusu olacağını ifade eden Yıldız, "Dün yapılan özelleştirmeler bir varlık devri değil. Bu bir varlık satışı değil. 2036 yılına kadar elektrik dağıtımındaki hizmetlerin özel sektör marifetiyle yapılmasını biz şu anda özelleştirdik.

İşletiliyor vaziyette 2036 yılında bütün bu işletmeler tekrar kamu eliyle yürütülecektir." dedi. Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmelerinden elde edilen gelirlerin geriye dönük borçlanmada, Türkiye'nin makro büyüklüklerini rahatlatacak bir yapı içerisinde kullanılması ve aynı zamanda enerji yatırımlarında kullanılacak olmasının da önemli olduğunu kaydetti.