Gizli zenginin parasında risk var mı bakıyoruz

MASAK Başkanı Türkiye'ye 6.3 milyar lira getiren kişinin parasının incelenmeyeceği haberlerini yalanladı. TAKVİM'e konuşan Kaplan, 'Risk varsa tabiki inceleriz, yoksa incelemeyiz, buna bakıyoruz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2010 Güncelleme 16 Nisan 2010, 00:00
Gizli zenginin parasında risk var mı bakıyoruz

İÇİNDEKİLER

Türkiye geçtiğimiz hafta Varlık Barışı kapsamında 7.1 milyar lira beyan eden ve 6.3 milyar lirayı getiren meçhul zengini tartıştı. Varlık Barışı düzenlemesi gereğince vergi incelemesine tabi tutulmayan bu paranın suça karışıp karışmadığının araştırılmayacağı yönünde haberler çıktı. Konuyu ilk ağızdan öğrenmek için bu incelemeyi yapacak olan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan ile konuştum.

SORGULAMA VAR

Kaplan öncelikle inceleme yapılmayacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti ve ekledi: "Biz bu konuda inceleme yapmayacağız ya da yapacağız demedik. Söylediğimiz şu. Bu parada bir risk varsa bakarız. Risk yoksa bakmayız. Riskin olup olmadığını da kendi mekanizmalarımızla buluyoruz." Kaplan'a mevzuat gereği bu parayla ilgili sorgulama yapılmayacağı yönündeki bilgileri sorduğumuzda ise konuya açıklık getirdi:

ENGEL DEĞİL
"Söylediğiniz inceleme olmamasıyla ilgili düzenlemeler taslağın ilk halinde vardı. Varlık barışıyla gelen paraların suç unsuru olup olmadığı, yönündeki araştırmaların yapılmayacağı konusu taslaktan sonradan çıkartıldı. Parada bir suç unsuru riski varsa biz bunu araştırırız. Kara para incelenmeyecek diye bir hüküm yok." Kaplan, bu konulara açıklık getirdikten sonra kendileriyle ilgili kafalardaki bazı soru işaretleriyle ilgili rahatsızlığını da dile getirdi. Kendilerinin Türkiye'ye gelen sermayenin ya da paranın önünde engelmiş gibi gösterilmelerinin yanlış olduğunu belirten Kaplan, "Ülkeye doğru yollarla gelen ve suça bulaşmamış insanların bir çekincesi olamaz. Biz gelen paraya engelmiş gibi görünmekten rahatsızız. Sık sık 'Paramızı Türkiye'ye getireceğiz ama başımıza bir iş gelir mi?' korkusu yaşandığı söyleniyor. Biz paranın güvenliğini sağlıyoruz" dedi. Kaplan, Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu belirterek, "Hiçbir yatırımcının korkmasını istemiyoruz. Biz ancak kuvvetli şüphe varsa devreye giriyoruz. Bir suç unsuru varsa savcılığa intikal ettiriyoruz" diye konuştu.

PARANIN RENGİ NASIL ANLAŞILIYOR

Mürsel Ali Kaplan, Türkiye'ye gelen paradaki incelemelerinin kendi yöntemleriyle ve bir sistematik içinde yapıldığını belirttikten sonra, şu üç noktanın kendilerine çok önemli ipuçları verdiğine dikkat çekti: n Geldiği ülke güvenli mi, geldiği yol hangisi? n Bankacılık kanalıyla mı geldi başka bir yolla mı? n Varlığın şekli nasıl? Nakit para mı yoksa başka
enstrümanlar şeklinde mi?

NASIL ŞÜPHE ÇEKİLİYOR
Mürsel Ali Kaplan, şüpheli sermaye ile ilgili şu örneği verdi: "Diyelim ki siz sade bir vatandaş olarak bir bankaya 10 bin lira yatırırsanız size kimse bir şey sormaz. Ama siz 1 milyon lira götürüp yatırırsanız bankada bile bir şüphe uyanır. Bu paranın nereden kaynaklandığını sorarlar. Bu da çok doğaldır. Siz kaynağını gösterirseniz yine sorun yaşanmaz. Ama paranın kaynağı belli değil ya da bir suça karışmışsa o zaman hesap sorulur..."