Doç. Dr. Gökhan Karabulut: Türkiye farkı kapatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2010 Güncelleme 23 Ocak 2010, 00:56

İÇİNDEKİLER

Önümüzdeki aylarda enflasyon artar mı?
Küresel kriz ve uygulanan para politikaları sonucu enflasyon hızlı bir düşüşe girmişti. Bugünlerde, bu düşüş sürecinin sona erdiği tartışılıyor. Piyasalardaki beklentiye göre; Merkez Bankası'nın enflasyon artışını frenlemek için önümüzdeki hafta bir politika değişikliğine gideceği iddia ediliyor. Bence şu anda acil bir durum yok. Şüphesiz baz etkisi ve son gelen zamlar yüzünden önümüzdeki 1-2 ay enflasyon biraz yükselir. Merkez Bankası da, Ocak-Mart arası rakamları görmeden herhangi bir adım atmayacaktır. İşsizlik ile mücadele eden bir ülkede, küresel krizin ortasında daraltıcı bir politikaya gitmek iki kere düşünmeyi gerektirir.

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıkladığı gibi Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki zenginlik farkı kapanıyor mu?
Günlük çerçeveden bakınca Türkiye'de sorun çok. Çözmekle bitmez... Oysa, gelin 40 yıllık bir sürede neler olacak ona bakalım. Örneğin; dünyadaki en önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın tahminini ele alalım. Bu kurumun hesabına göre Türkiye 2050'de dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük ekonomisi olacak. Kişi başı gelir de 60 bin dolara çıkacak. İlk 3 sırayı ise Çin, ABD ve Hindistan alacak. Onları Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika, İngiltere, Türkiye ve Japonya takip edecek. Fransa, Almanya ve Kanada ilk 10 ekonomi dışında kalacak. Ülkelerin büyüme hızlarıyla hesap yapınca çıkan sonuç bu. Şu anda kişi başına düşen gelir yaklaşık 10 bin dolar. Ama bu bile Türkiye'nin bölgesinde önemli bir güç olarak öne çıkmasına neden oldu. Kişi başına 60 bin dolarlık bir geliri olan Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun tek söz sahibi ülkesi olacaktır.

Bazı Çin mallarında haksız rekabet söz konusu mu?
Bazen uluslararası ticaret yapan firmalar rakiplerini piyasadan silmek için fiyatlarını çok düşürürler. Şüphesiz bu durum yerli üreticiye zarar verir. Yerli üretici piyasadan silindikten sonra rakip ülkedeki firmalar ucuz fiyat uygulamasına son verir. Bu uygulamaya 'damping' denir. Türkiye Cumhuriyeti, bu şekilde bir uygulama olduğu şüphesi ile bazı Çin mallarına karşı soruşturma başlatmıştı. Bu çerçevede Dış Ticaret Müsteşarlığı, bazı yerli sanayicilerin başvurularını değerlendirdi. Değerlendirme sonucuna göre, Çin'e ait bazı tekstil ürünleri ve demir-çelik ürünlerinde damping yapıldığı sonucuna varıldı. Ardından gerekli vergi önlemleri alındı. Böyle durumlarda, yerli üreticisini korumak bir ülkenin en doğal hakkıdır.

ÖĞRENCİLERE BURS MÜJDESİ

TUZAĞA DÜŞMEYİN

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

UYUYAN HÜCREYE EL KAİDE BASKINI

DARBE VATANA İHANETTİR!