Kart borçlusuna ikinci af geliyor

2009'daki kart yapılandırmasına yetişemeyenlere müjde! BDDK kart borçlularını rahatlatacak yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. İkinci kart barışı geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2010 Güncelleme 19 Ocak 2010, 01:37
Kart borçlusuna ikinci af geliyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de kredi kartının çok kolay verilmesi ve vatandaşların da bilinçsiz kullanımları neticesinde borçlu sayısı her dönem artıyor. Karttaki bu sorun özellikle 2001 krizinden sonra büyük toplumsal problemlere yol açınca hükümetler birkaç kez yapılandırma yasaları çıkarttı. Fakat bu yasaların en kapsamlısı geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenleme oldu. Bu düzenleme ile temerrüte düşen ya da icralık olan kart sahipleri borçlarını 36 aya kadar varan vadelerle ödeme imkanına kavuştu. Ancak, yasanın süresinin kısa olması sebebiyle geniş kitlelere ulaşması da zor oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartı borçlularına ikinci bir şans tanımak için düğmeye bastı. BDDK'nın geçen yıl çıkarılan ve kredi kartı borçlarını 5 kez yapılandırma imkanı sağlayan düzenlemeyi, 2011 yılının Mart ayına kadar uzatacağı belirtiliyor. Söz konusu düzenleme, BDDK'nın Karşılıklar Yönetmeliği'nde yapacağı değişiklik ile sağlanacak. BDDK yönetmelik değişikliği hazırlayarak, Türkiye Bankalar Birliği'nin görüşüne sundu. Yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte, vatandaş kredi kartı borcunun, ilk 90 günlük süre içinde iki kez yeniden yapılandırmasını isteyebilecek. Eğer kredi kartı borcu takibe uğrarsa, takip döneminde de beş kez yapılandırma talebinde bulunulabilecek.

Uzmanlar uyarıyor
Aylık harcama limitinizi belirleyin ve bunu aşmayın.
Harcadığınız miktarı mutlaka ödeme gününde tamamen ödeyin.
Taksitli alışverişlerde de taksitleri zamanında ödeyin ve kredilendirmeyin.
Sadece bir bankanın kartını kullanın.
Kesinlikle nakit çekmeyin. Hele, bir karttan çekip diğerini kapatmakla uğraşmayın.
Eğer içinden çıkılmaz duruma gelirseniz düşük faizli bireysel kredi çekip borcun tamamını kapatın ve sabit ödemelerle krediyi kolayca ödeyin.

Asgariyi ödemek yeterli değil

2009 yılı sonu rakamlarına göre kartta durumumuz şöyle:
Asgari tutarı bile ödemeyenlerin sayısı, 2.3 milyon.
Kredi kartı toplam borcu, 34.6 milyar lira.
İcra takibine uğrayan borç miktarı, 3.6 milyar lira.
Takibe alınıp icra başlamayan borç miktarı, 12 milyar lira.

Takvim'in önerisi etkili oldu
Geçtiğimiz yıl kartta barış yasası henüz gündemde yokken TAKVİM sorunu gündeme getirmiş ve bir çağrıda bulunmuştu. TAKVİM'in yaptığı 'kartta gidişat kötü barışmak şart oldu' çağrısına Ankara'dan yanıt geldi ve yapılandırma yasası çıkartıldı. Şimdi, bu yasanın tekrarı için çalışmalar sürüyor.

Son yapılandırma ne getirdi?
2009 yılında yapılan düzenlemeye göre; 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle takibe düşmüş borçlular yeni bir ödeme planı yapma imkanına kavuştu. Buna göre; ilk 1 ay içinde ödenen borç için hiç faiz alınmazken, katsayı ile belirlenen oranlara göre borcunu 6 ayda ödeyenler için yüzde 1.04, 12 ay için 1.08, 24 ay için 1.18, 36 ay için ise 1.26 faiz uygulandı.

26 BİN LAPTOP DAĞITILDI...

EKMEK ZAMMINDA SÜRE UZAYABİLİR

BUGÜN SAKIN HASTA OLMAYIN

HANGİ İLLERDE İŞ ARANMALI?

EVİNİZİN DEĞERİ NE KADAR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EKONOMİDE YILIN OLAYLARI