Cemil Ertem: Tam Gün Yasası ne getiriyor?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2010 Güncelleme 19 Ocak 2010, 01:32

İÇİNDEKİLER

Tam Gün Yasası tartışmaları sürüyor. Bu yasada tartışılan noktalar nelerdir?
Tam Gün Yasası, özellikle hekimler arasında tartışma konusu. Tabib Odaları yasaya karşı çıkıyor. Bu yüzden bugün hastanelerde hekimler iş bırakıyor. Ancak, yasayı çıkaran hükümet, özellikle üniversite hastanelerinde, hastaların lehine bir düzenleme yaptığını savunuyor. Yasayla, üniversite hastanelerinde görevli olan hekimler artık yalnızca eğitim işini yapacak ve bu hastanelerde mesleklerini icra edebilecekler. Buna Askeri Tıp Akademisi mensubu hekimler de dahil. Yani, hastaneye gelmiş olan hastalar muayenehaneye yönlendirilmeyecek artık. Ama hekimler de, kendilerine tam gün karşılığı ödenen maaşın komik olduğunu, bu maaşı, döner sermayeden alabilmek için günde 18 saat çalışmaları gerektiğini, kendilerine bir hakim maaşının bile çok görüldüğünü öne sürüyorlar. Sonuçta bu yasayı Türkiye biraz daha tartışacak. Ama bugün hasta olmamaya çalışın; çünkü hekimler iş bırakıyor ve kızgınlar.

Hükümet, 2009 yılında krizle ilgili aldığı önlemleri bu yıl devam ettirecek mi?
Evet, hükümet 2009'daki krizi önlemeye ve bütçeyi rahatlatmaya dönük önlemlerin bazılarına devam edecek. Bunların en önemlisi, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi olacak. Ayrıca, sigorta primlerinde, asgari ücretin işveren payının düşülmesi ve geçen yıl Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği özel istihdam büroları ile ilgili yeni düzenlemeler var. Yeni bir KDV, ÖTV indirim uygulaması torba yasada yok. Hükümet, kamu alacaklarının tahsilini kolaylaştıran yeni bir takım düzenlemeleri de torba yasaya koydu.

Kısa çalışma ödeneği nedir?
Kısa çalışma ödeneği; özellikle küçük ve orta boy işletmelerde, istihdamı artırmaya dönük bir uygulama. Yasaya göre, işyerindeki üretim, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle, haftalık çalışma süreleri de geçici olarak, en az üçte bir oranında azaltılmışsa, işveren kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir. Yani, İş- Kur'a müracaat ederek işçiler için ödenek talep edebilir. Eğer işverenin talebi kabul edilirse, işçileri çalıştırmadığı sürece ücret, SGK pirimi ve gelir vergisi ödemez. İşçilerse, aylık ücretleri ne olursa olsun, en az 266, en fazla 532 lira işsizlik ödeneğini İş-Kur'dan alırlar. Yalnız işçinin İş- Kur'dan işsizlik maaşı alabilmesi için, son 3 yıl içinde, en az 600 günlük kayıtlı çalışmasının olması gerekir.

26 BİN LAPTOP DAĞITILDI...

EKMEK ZAMMINDA SÜRE UZAYABİLİR

BUGÜN SAKIN HASTA OLMAYIN

HANGİ İLLERDE İŞ ARANMALI?

EVİNİZİN DEĞERİ NE KADAR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EKONOMİDE YILIN OLAYLARI