Düşeş attı yek geldi

Aydın Doğan, 2009'a tavla kankası Emel Müftüoğlu ile 'zar atarak' başladı. Gazetesi Hürriyet'te keyifli girdiğini ilan ettiği yılı, tüm şirketlerinin yönetimini bırarak bitirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2009 Güncelleme 31 Aralık 2009, 00:00
Düşeş attı yek geldi

İÇİNDEKİLER

2009 yılı Aydın Doğan ve şirketlerine yaramadı. Patron Doğan'a yaramayan yıl aslında yöneticileri için de sarsıcı oldu. Birçok yönetici kriminal suçlardan yargılanırken, Hürriyet Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök görevi bıraktığını açıkladı. Son noktayı ise Aydın Doğan koydu ve Doğan Şirketler Grubu Holding Başkanlığı ve üyeliğinden, 1 Ocak itibariyle ayrıldığını duyurdu. Holding'ten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen yazıda, Doğan'dan boşalan göreve, TÜSİAD Başkanlığı'ndan ayrılmaya hazırlanan kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın getirildiği açıklandı.

AYRILMAYA MECBUR KALDI
HÜRRİYET gazetesinin 1 Ocak'taki nüshasında yıla sanatcı Emel Müftüoğlu ile tavla oynayarak girdiği açıklanan Aydın Doğan'ı, medya dahil iş dünyasından çekilmeye götüren 364 günlük süreçte tarihi gelişmeler yaşandı. Ekonomi kulislerindeki değerendirmeye göre Doğan'ın bu kararı almasında ana rolü, vergi kaçakçılığından dolayı 4.8 milyar TL'lik ceza kesilmesi oynadı. Bu tarihi ceza da, Doğan Grubu'nun Alman ortağı Axel Springer ile imzaladığı satış sözleşmesindeki usulsüzlük iddiasıdan kaynaklandı. Vergiden kesilen bu ağır para cezasını, hapis istemiyle açılan davalar izledi. İş dünyasının duayenlerine göre, Doğan, emeklilik kararını "kesilen cezaların haklı çıkması" nedeniyle almaya mecbur kaldı.

Bütün şirketler hacizli
23 Temmuz: Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetleri üzerinde ek ihtiyati haciz işlemi tesis edildi.
7 Eylül: Doğan Yayın Holding'e 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezası kesildi.
23 Eylül: Doğan Yayın Holding A.Ş'den vergi cezaları ile gecikme faizi tutarı için toplam 4 milyar 823 milyon 825 bin 987,33 lira tutarında teminatın 15 gün içinde gösterilmesi istendi. Gösterilen teminat kabul edilmeyince ihtiyati haciz devam etti.
24 Kasım: Maliye Bakanlığı ile Doğan Yayın Holding yetkilileri, 4.8 milyar liralık ceza için toplandı, fakat uzlaşma olmadı.
9 Aralık: Doğan Yayın Holding, teminat için açtığı 4 ayrı yürütmenin durdurulması davasının reddedildiğini duyurdu.

Tarihin en büyük cezası
Doğan Medya Grubu, 2009'da Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçakçılığı suçlamasına ve cezasına muhatap oldu. Faizlerle birlikte 6 milyar TL'yi aşan ceza karşılığında, Doğan Grubu'nun tüm şirketlerine haciz konuldu. Vergi cezası, Gelirler Kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding'e bağlı 4 şirkette yaptığı inceleme sonrası kesildi. Kontrolörler, 8 Eylül'de düzenledikleri 15 ayrı raporda, Holding'e toplam 3 milyar 755 milyon lira vergi aslı çıkardı. Cezasıyla birlikte bu rakam 4 milyar 823,8 milyon lira oldu. cezaya faiz işlemeye devam etti, miktar 6 milyar TL'yi geçti. Vergi Dairesi, 25 Eylül'de 4.8 milyar liralık teminatın gönderilmesi için şirkete 15 günlük süre verdi. 12 Ekim'de vergi dairesince Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel hisselerinin tamamı üzerinde ihtiyati haciz işlemi başlattı. Söz konusu işlem, daha sonra banka hesaplarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Tüm yöneticiler hakim önünde
Grubun neredeyse tüm yöneticileri hakkında dava açıldı. Davalardaki iddialardan bazıları şöyle:
Gazete kağıdı ithalatı Doğan Ailesi'nin sahibi olduğu şirketler üzerinden yapılarak küçük yatırımcı zarara uğratıldı.
Defter ve kayıtlarda hesap hileleri yapıldı.
Gerçekçi olmayan veya kayda konu işlemlerde ilgisi bulunmayan kişiler adına, hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap işlemleri başka defterlere kaydederek vergi kaçakçılığı yapıldı.

Satışları yapamadı
Doğan Grubu'na karşı açılan ceza ve vergi davaları ile hacizler sürerken, Vatan, Milliyet gazeteleri ile Star TV'nin satışı gündeme geldi. Bazı görüşmeler yapılmasına rağmen grup üzerindeki hacizler satışları engelledi.

Kızlar da 6 ay sonra ayrılıyor
Aydın Doğan'ın ayrılma kararından sonra aile bireyleri de grup şirketlerindeki icrai faaliyetlerini 6 ay içinde profosyonel CEO'lara bırakacak. Bu arada 2009'da Doğan Grubu'nun grubun yaşadığı sarsıntı dışardaki temsilcileri elde ettikleri pozisyonlarını da kaybetmeye başladı. İlk örneği Doğan'ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ oluşturdu. Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD Başkanlığı'ndan ayrılma kararı almak zorunda kaldı.