Dikkat! Çekte tahliye şartı 2 yıl

Çek Yasası tahliye imkanı getirdi. Fakat anlaşma şartı var. Anlaşma olmazsa süre 2 yıl. İşte, yasanın detayları

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2009 Güncelleme 06 Aralık 2009, 00:00
Dikkat! Çekte tahliye şartı 2 yıl

İÇİNDEKİLER

Önceki gün Adalet Komisyonu'nda kabul edilen çek yasası, hapishanelerde bulunan 2 bin 172 mahkuma tahliye imkanı getirecek. Fakat bu şartlı tahliye, tamamen alacaklı ile borçlu arasında yapılacak anlaşma ve borcun 2 yıl içinde ödenmesi ile mümkün olacak.

6 soruda yasa
1- Şuanda mahkum olanlar çıkabilecek mi? Borçlusu ile anlaşması gerekecek. Borçlusu ile belli vade ile anlaşan hapisten kurtulacak.

2- Hakkında soruşturma olanlar ne yapacak? Hakkında bir kovuşturma olanlar da aynı şekilde alacaklıları ile anlaşırlar ise kurtulacak. Savcılık peşlerini bırakacak. Borçlarını ödemezlerse kovuşturma sürecek.

3- Anlaşmayanlar ne olacak? 1 Nisan 2010 tarihe kadar anlaşma olmazsa da cezaevinde bulunanlar dışarı çıkacak; soruşturma kesilecek. Bu kişiler 2 yılda borcunu ödemezlerse cezaevine dönecek.

4- Vadede sınır olacak mı? Taraflar isterlerse 10 yıllık bir vade yapabilecek. Karşılıksız çek veren ödemeleri aksattığı takdirde ise mahkemeler tekrar başlayacak.

5- Ayrıca para cezası da var mı? Karşılıksız çek veren kişi hakkında hamilin şikayeti üzerine her çekle ilgili bin 500 lira para cezası verilecek.

6- Beraat edenler çek kullanacak mı? Karşılıksız çekle ilgili hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen ya da mahkemede beraat eden kişiler hakkındaki çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak.

87 bin dosya 1 milyon dava
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Birsen Elmas, Yargıtay gündeminde toplam 87 bin adet çek dosyasının bulunduğunu bildirdi. Düzenlemeden Yargıtay'daki dosyalar da etkilenecek. Tarafların anlaşması beklenecek. Anlaşma sağlanamaması ya da 2 yıl içinde ödeme yapılmaması halinde bu dosyalar ile ilgili işlemler yeniden başlayacak. Soruşturması devam eden ya da mahkeme aşamasında 1 milyona yakın dava olduğu belirtiliyor. Düzenlemeden bunların da yararlanması öngörülüyor.