Kars esnafı: "Ermeni kapısı açılsın"

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2009 Güncelleme 26 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Kars'ta ve Çıldır'da TAKVİM adına dolaşırken hangi esnafa sorsam "Ermenistan sınırı 'Doğukapı' açılsın" diyor
* Sınırdaki askeri bölgeye girmek yasak olduğu için Kars'ta ve Doğukapı'ya komşu köylerde yurttaşa kulak veriyorum
* Sınırın açılmasını dört gözle bekliyor ve "Umudumuz kapının tez zamanda açılmasında" diyorlar

Kars-Iğdır arasındaki kapalı sınır noktasının adı "Doğukapı". Ermenistan'la ilişkilerin yumuşaması ardından nihai anlaşma da sağlanırsa, işte bu kapı başta olmak üzere birkaç geçiş noktası daha faaliyete geçecek. Sınırdaki askeri bölgeye girmek yasak olduğu için Doğukapı'ya komşu Türk köyüne misafir oldum. Sınırın açılmasını dört gözle bekliyor ve "Umudumuz kapıda" diyorlar. Böylelikle "Çocuklar kaz çobanlığı yapmaktan, inek sürüleri peşinde dere tepe gezmekten kurtulacak, sadece hayvancılığa bağlı riskli işleri yerine sınır ticaretiyle uğraşabileceklermiş."

Ticaret canlanır
Diğer taraftan Kars'ta konuştuğumuz vatandaşlar, Ermenistan sınırında bulunan Doğu Kapı'nın açılmasını istediklerini belirterek, "Kapının açılması hem ülkemiz için hem de Kars için fayda sağlar" dedi. Esnaflar ise seneler öncesinde kapının açık olduğunu ve çok iyi işler yaptıklarını ifade ederek, "Tabii ki Doğu Kapı'nın açılması bizim için iyi olur. Zamanında ticaret yapılıyordu. Şimdi kapı açıldığı zaman yine ticaret canlanacak. Hem ülkemiz kazanacak hem de Karslılar kazanacak. Aslında çok geç kalınmış bir durum. Daha önceki yıllarda açılması lazımdı" diye dile getiriyorlar düşüncelerini.

Kapıya endeksli istikbal

Bir başkası ise: "Tabii ki politik kararlara biz karışamayız. Sonuçta burası geçmişte İpek Yolu üzerinde yer alan bir bölge. Çin'e kadar uzanıyor" derken, yanımıza gelen bir diğer esnaf ise Kars'ın gelişmişliğinin Doğu Kapı'ya endeksli olduğunu vurgulayıp; "Doğu Kapı açılmadıkça Kars'ın ekonomik gelişmişliği hiç bir zaman hareket kazanmaz. Vatandaş aş, iş istiyor. Ekonomi siyasi şeye bağlanmaz. Kapının kapanması Türkiye'ye zarar verdiği gibi Kars'a daha şiddetli zarar veriyor" diyor