CHP ve HDP'den Avrupa'ya 'hayır' aklı

Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu, Ankara temaslarının ardından hazırladığı skandal Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne ilişkin raporunu açıkladı. CHP ve HDP'nin isteği doğrultusunda hazırlanan rapor, yapılan hataların düzeltilmesi için uyarıda bulunan Adalet Bakanlığı'nın da itirazlarına rağmen gereği yapılmadı.

Giriş Tarihi 13 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 13 Mart 2017, 09:13
CHP ve HDP’den Avrupa’ya ’hayır’ aklı

İÇİNDEKİLER

'Hayır' cephesindeki CHP ve HDP'nin görüşleri doğrultusunda hazırlanması dikkat çeken rapordaki bilgi hatası ve skandal ifadeler, Adalet Bakanlığı'nın itirazlarına rağmen düzeltilmedi. Raporunda, Anayasa değişikliğinin TBMM'deki görüşmelerinde CHP'lilerce dile getirilen itirazlar dillendirilip, vekillerin yeterince konuşturulmadığı ve gizliliğin ihlal edildiği iddialarına yer verildi; Türkiye'den küstah bir talepte de bulunuldu: "OHAL dönemi referandum için gereken demokratik ortamı sağlamamaktadır. Ya referandumun OHAL dönemi sonuna ertelenmeli ya da siyasi özgürlüklere ilişkin mevcut değişiklikler kaldırılması gerekmektedir."

KONUŞTURULMAMIŞ!
Raporda Anaysa değişikliğinin TBMM'den "kısa sürede" geçirildiği, vekillerin görüşleri ifade etmesine imkan verilmediği iddia edilen edildi. Ancak gerçek hiç öyle değil. Genel Kurul'daki görüşmeler 12, Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler 9 gün sürdü, CHP'den 91 vekil 325, AK Parti'den 84 vekil 233, HDP'den 12 vekil 44 kez, MHP'den 5 vekil toplam 17 kez söz alarak görüşlerini ifade etti. Tüm bunlar raporda yer almadı. Küstah raporda yer verilen ikinci nokta ise Genel Kurul'daki oylamaların gizli yapılması gerekirken gizli yapılmadığı iddiası oldu. Ancak CHP'lilerin kürsü işgali ve Aylin Nazlıaka'nın kürsüye kendisini kelepçelemesinden Ωbahsedilmedi. Yargının bağımsızlığının yanı sıra tarafsızlığına getiren ilke de eleştiri konusu edildi. 2010'daki Anayasa değişikliği ile ilgili hazırladığı raporda HSYK'ya Meclis tarafından üye seçilmesi gerektiğini savunan komisyon, son raporunda Meclis'in HSYK üyesi seçmesini eleştirdi. Raporda birçok bilgi hatası da yer aldı.

Kaynak:Star