Irak karıştı

Şii lider Mukteda el Sadr’ın adamları, Bağdat’ta Yeşil Bölge’yi bastı. Meclis’i işgal eden çapulcular, bazı milletvekillerini rehin aldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2016 Güncelleme 01 Mayıs 2016, 02:03
Irak karıştı

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden, Kuzey Irak'ta Mesut Barzani ile görüştükten sonra, "Irak'ın bölünmesinden sonra neler yaşanabilir" konusunda bir çalışma başlattı. İşte bu olay, Bağdat'ı kan gölüne çevirdi. Önce Şii hayvan pazarında bombalı araç patladı. 30 kişi hayatını kaybetti 55 kişi yaralandı. Ardından binlerce Sadr destekçisi, meclis binası ve büyükelçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'nin dışında toplanıp, Dicle Nehri üzerindeki köprüyü geçti. Meclis Binası'nı ele geçiren grup, meclise gelmeyen vekillere atfen "Korkaklar defolsun" diye sloganı attı.

BİRÇOK KİŞİ YARALANDI
Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi. Sadr'ın bu toplantıda ülkede yaşanan siyasi krizi lanetlediği ancak destekçilerine Yeşil Bölge'ye girin talimatı vermediği iddia edildi. Ancak bu inandırıcı bulunmadı. Bu olaylar nedeniyle Bağdat'ta olağanüstü hal ilan edildi. Merkez Bankası, bakanlık binaları ve müzeler güvenlik kuvvetleri tarafında çembere alındı. Meclis binasına giren çok sayıda göstericinin, içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı görüldü. Baskın sırasında içeride bulunan birçok milletvekilinin güvenli bir şekilde dışarı çıkarıldığı ancak bazı vekillerin hala içeride olduğu belirtildi.

Şii lider Sadr, bölgede silahla güç sağlayan biri. İran'ın her dediğini harfiyen uygulayan Sadr, bölgede yaşanan kaostan faydalanmak için "Meclis'i basın" kararı verdiği iddia edildi.