Mısır DAİŞ'i kırpti!

DAİŞ, kaçırdığı 21 Mısırlı Kıpti Hristiyanı infaz etti. Görüntüleri medyaya servis etti. Mısır savaş uçakları, Libya topraklarındaki militan üslerini vurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2015 Güncelleme 17 Şubat 2015, 00:00
Mısır DAİŞ’i kırpti!

İÇİNDEKİLER

Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) militanları, Libya'nın Sirte kentinde geçtiğimiz haftalarda 21 Kıpti Hıristiyan'ı kaçırıp infaz etti. Bu görüntüleri de medyaya servis etti. İnfaz sonrasında ise Mısır savaş uçakları Libya topraklarına hava saldırısı düzenledi. Mısır ordusundan yapılan açıklamaya göre, en az 8 ayrı noktanın vurulduğu operasyonlarda 50'den fazla IŞİD militanı hayatını kaybetti. Libyalı aktivistler de, saldırılar sonucu bir kadınla üç çocuğun da yaşamını yitirdiğini duyurdu. Kıptilerin infaz edildiği videoların önceki gece yayınlanmasından sonra, Mısır Kıpti Cemaati'nin lideri Papa Tavadros, IŞİD'in cezasız kalmamasını istemişti.

HEDEFTE DERNE VAR
Libyalı yetkililer de, ülke topraklarındaki militanların vurulması için Mısır'dan resmi talepte bulunduğunu duyurdu. Mısır'ın saldırılarından sonra, Libya Başbakanı Abdullah es-Sinni, Batılı ülkelerin de Libya'ya askeri operasyon düzenlemesini istedi. Ayrıca, Libya'daki milislerle savaşan General Halife Hafter'in, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle görüşerek, "Ne zaman isterseniz topraklarımızı vurabilirsiniz" dediğini duyurdu. Mısır ordusunun operasyonlarında Libya'nın Derne kenti ve merkezindeki IŞİD hedeflerinin olduğu kaydedildi. İnfazların medyaya yansımasından sonra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yi telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, başsağlığı dileklerini iletti. İki lider, BM'yi acil toplantıya çağırma konusunda anlaştı.

EZİDİLER TOPLU İNTİHAR ETTİ
AVRUPA Parlamentosu (AP) eski Milletvekili Feleknaz Uca, katıldığı panelde Ezidi kadınları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Uca, şunları söyledi: "IŞİD'in uyguladığı vahşet, yaptığı tecavüzlerden korunmak ve namuslarını korumak için kızlar ve genç kadınlar dağın tepesinde el ele tutuşup birlikte atlayarak canlarına son vermişler. Bir baba da evlerinin etrafı militanlarca sarılınca önce kızlarını sonra kendini öldürmüş."