ABD'ye Gülen'in iadesi soruldu

Türkiye'yi ilgilendiren hemen her konuda açıklama yapma gereği duyan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'e Fethullah Gülen'in iadesi sorulduğunda sessiz kalmayı tercih etti

Giriş Tarihi 23 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 23 Aralık 2014, 09:54
ABD’ye Gülen’in iadesi soruldu

İÇİNDEKİLER

Bugüne kadar yurt içinde ve dışında Türkiye'nin aleyhine yaşanan her olayda, her konuda fikir beyan eden ABD, Fethullah Gülen hakkında sessizliğini korumaya devam ediyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun süredir mevcut olan politikası gereği, gelen iade taleplerine dair herhangi bir şekilde yorum yapmaz veya böyle bir talep olup olmadığı hususunda dahi teyit ya da inkarda bulunmaz" dedi.

70'LER'DE ABD-TÜRKİYE ARASINDAKİ ANLAŞMA
Gazetecinin, "Ancak Türkiye ile 1970'lerde imzalanan bir iade anlaşmanız var" sözü üzerine, "Detaylar üzerinde yorum yapmayız" diyerek, yine net bir açıklama yapmayan Harf, "Ancak iade süreci tamamlandığında bu konuda konuşursunuz değil mi?" sorusuna da, "Kontrol edeyim, öyle zannediyorum" diye yanıtladı.

NORİEGA'NIN FRANSA'YA İADESİ
Aynı gazetecinin, "(ABD'nin 2010'da Panama'nın eski lideri Manuel Noriega'yı Fransa'ya iade etmesi) Noriega vakasında böyle olmuştu" demesi üzerine, "Eğer öyleyse, o halde kural olmalı. Kontrol edeyim. Öyle zannediyorum, ama kapsamlı bir genelleme yapmak istemem" diye konuştu.

Bakanlık Sözcüsü Harf, gazetecinin "Ancak geçmişte sanırım ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesi olasılığını dışlamıştınız" sorusuna ise, "Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu kürsüde bu soru bana her sorulduğunda, (Sözcü Jen Psaki) Jen'in ve eminim ki benden önceki sözcülerin de söyledikleriyle tıpatıp aynı şeyi söyledim" yanıtını verdi.

"POLİTİKA GEREĞİ YORUM YAPMAYIZ"
ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir yetkili de, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusu üzerine, "Politika gereği iade konularında genelde yorum yapmayız" ifadesini kullandı.