Kraliçe'nin adamı

Irak'ın İngiliz Başbakanı Abadi, Britanya pasaportunu rafa kaldırdı 23 yıl Londra'da yaşayan yeni başbakanın, tam 40 kez Kraliçe ile bir araya geldiği ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2014 Güncelleme 16 Eylül 2014, 02:04
Kraliçe’nin adamı

İÇİNDEKİLER

Irak'ta mezhep savaşını körükleyen Nuri el Maliki'nin gitmesinden sonra yeni hükümeti kuran Haydar el Abadi, Britanya pasaportunu bir daha kullanmayacağını belirterek, ülkesi adına çalışacağını açıkladı. Ancak bu sözler, pek inandırıcı bulunmadı. 1967'de 15 yaşındayken Dava Partisi'ne katılan Haydar el Abadi, 1977'de Dava Partisi'nin Londra temsilciliğini yaptı. 1979'da partinin liderlik kuruluna seçilen Abadi, 1980'de partinin merkezi Beyrut'ta bulunan Ortadoğu bürosunun başkanlığına atandı; ancak Manchester Üniversitesi'nde okuduğu için bu görevi başkasına devretti. 23 yıl boyunca İngiltere'de yaşayan Abadi, bazıları özel davetler olmak üzere Kraliçe II. Elizabeth'le 40 kez bir araya geldiği ortaya çıktı.

TEBRİK İÇİN ARADILAR
Katıldığı konferanslarda Kraliçe II. Elizabeth'e övgüler yağdıran Abadi, İngiltere'yi anavatanı olarak gördüğünü ifade etti. Abadi, 'gönüllü sürgün' olarak Londra'da yaşadığını kabul ederken, ABD'nin Irak işgali sonrasında Bağdat'a döndü. Abadi, işgalden sonra Amerika tarafından atanan İyad Allavi hükümetinde de iletişim bakanı olarak görev yaptı. Abadi'nin İngiltere'de en yakın arkadaşlarından biri 'Şam Şeytanı' Beşar Esad'dı. Özellikle Londra'da sürekli bir arada olan Abadi ve Esad, Londra'nın himayesinde birçok oluşuma destek vermişti. Abadi'nin başbakan olarak göreve başlamasından sonra kendisini tebrik için arayan 3 önemli kişi gözlerden kaçmadı. ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve İngiltere Başbakanı Cameron.

LONDRA'NIN EMİRLERİ ABADİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
23 YIL boyunca İngiltere'de yaşayan ve çok önemli bir projenin içinde yer alan Irak Başbakanı Abadi, "İngiltere ile çok önemli çalışmalar yapacağız. İki ülke için de büyük önem taşıyan anlaşmalar olacak" demişti.