Afrika'nın iki yüzü Siyah-Beyaz

Güney Afrika nüfusunun yüzde 80'i olan siyahlar, yaşam savaşı veriyor... Beyazların yüzde 87'si üniversite bitiriyor, siyahların ise yüzde 1'i mezun oluyor... Beyazlar ortalama aylık 900 dolar, siyahlar ise 116 dolar kazanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2013 Güncelleme 17 Aralık 2013, 04:23
Afrika’nın iki yüzü Siyah-Beyaz

İÇİNDEKİLER

Güney Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela, önceki gün toprağa verildi. Kimilerine göre siyahların zafer kazanmasını sağlayan Mandela, aslında 'beyaz' bir Güney Afrika bıraktı. 49 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 80'ine sahip siyahların, ülkede açlık içinde yaşam savaşı verdiği ortaya çıktı. Beyazlar, ortalama aylık 900 dolar kazanırken, siyahlar için aylık maaş sadece 116 dolar. Ülkedeki elmas, krom, altın, kömür, demir cevheri, manganez, nikel, fosfat, kalay, bakır, uranyum ve platin madenlerinin hepsi beyazlara ait. Hiçbir madenin işletme hakkı, siyahlara verilmedi.

SİYAHLARIN KADERİ
Eğitim alanında da siyahların yaşadığı zorluk, gözler önüne serildi. Her 10 beyazdan 9'u üniversite mezunu olurken, 10 siyahtan sadece 1'nin üniversite diplomasına sahip olduğu açıklandı. Ülkede açlık sınırının altında yaşayan 14 milyon kişinin, 13 milyon 876 bininin siyah olduğu ifade edildi.

MANDELA'NIN ZAFERİ
Dünya medyası, manşetlere taşıdığı Mandela'nın beyazlara karşı zafer kazandığını iddia etti. Rakamlara bakılınca, siyahların zafer kazanmadığı gözler önüne serildi. Teneke evlerde yaşayan siyahların sayısının 3.5 milyon olduğuna da dikkat çekildi. Teneke evlerde yaşayan hiçbir beyazın olmaması da gözlerden kaçmadı.

ŞİZOFREN ÇEVİRMEN 2 KİŞİYİ YAKMIŞ!
Nelson Mandela'nın cenaze töreninde Barack Obama'nın konuşmasını sağır alfabesine çevirmek yerine anlamsız hareketler yaparak dünya basının ilgisini çeken Thamsanqa Jantjie'nin, daha önce de bir grup arkadaşıyla birlikte televizyon çalarken suçüstü yakalanan iki hırsızı yakarak öldürdüğü, fakat akıl hastalığı nedeniyle serbest bırakıldığı iddia edildi. Gündeme bomba gibi düşün bu olay sonrasında açıklama yapan Afrikalı yetkililer, "Bu konuda araştırmalar sürüyor. Jantjie'nin olayla ilgisi olduğu da araştırılıyor" dedi.

MİLYON DOLARLIK VİLLALAR
Zengin beyazlar, özellikle Cape Town ve Johannesburg kentindeki lüks villalarda yaşıyor. Hepsi, hırsızlığa karşı özel korumalar tutuyor. Suç oranının da yüksek olduğu bu iki kentte villa fiyatları, 2 milyon doları buluyor...

MEVLÜT YÜKSEL