Sessiz skandal

Mandela'yı anma törenlerinde dünya liderlerinin konuşmalarında işitme engelliler için tercümede bulunan kişinin rastgele hareket yaptığı ortaya çıktı. Skandalın ardından sahte tercüman tutuklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2013 Güncelleme 12 Aralık 2013, 00:26
Sessiz skandal

İÇİNDEKİLER

95 yaşında hayata gözlerini vuran Güney Afrika'nın lideri Nelson Mandela için önceki düzenlenen anma töreninde bir skandala imza atıldı. Aralarında ABD Başkanı Barack Obama ve Hindistan devlet başkanı Pranab Mukherjee'nin de bulunduğu pek çok kişi konuşma yaptı. Ancak Güney Afrika Sağırlar Federasyonu'nun açıklamasına göre, tercüman işaret dili bilmiyordu ve hiçbir anlam ifade etmeyen el kol hareketleri yaptı.

ÇOCUKÇA HAREKETLER
Güney Afrika Sağırlar Federasyonu'nun yaptığı açıklamayı, Telegraph gazetesine konuşan İngiliz Sağırlar Federasyonu başkanı David Buxton onayladı ve hayatında hiç işaret dili öğrenmemiş olduğuna kanaat getirdiği ve kimliği henüz belirlenmeyen şahsın, "sadece çocukça hareketler" yaptığını ifade etti. Buxton bunlara ek olarak; "Saatlerce orada anlamsız hareketler yaptı. Belli ki oradaki önemli isimlere aynı karede olmak istiyordu. Aslına bakarsanız çok küstahça bir hareket" dedi.

ÇOK BÜYÜK HAKARET
Güney Afrika Sağırlar Federasyonu ise "Bu tam bir rezalet. Daha önce hiç bu kadar aşağılandığımızı hatırlamıyorum. Mandela'yı anma töreninde yaşanması olması da daha büyük bir skandal" açıklamasını yaptı. Güney Afrika hükümeti sözcüsü Jackson Mthembu, tercümanın tutuklandığını ve olayın araştırıldığını belirtti. İsmi açıklanmayan tercümanın ise "Bana işitme engelli dilinde tercüme yapmamı söylediler. Onlara bilmediğimi söyledim. Ama onlar da rastgele el kol hareketleriyle durumu idare edebileceğimi belirterek ısrar ettiler" diye konuştu. Olay tüm dünya medyasında skandal olarak tanımlandı.

DÜNYA BİR SAHTEKARI İZLEDİ
İsmi açıklanmayan tercüman, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee konuşurken de kürsünün yanı başında anlamsız hareketler yaparak milyonlarca insanı kandırdı.

NELSON'UN PARALARI
Nelson Mandela hayatını kaybeder kaybetmez miras kavgasına düşen kızları, veraset davasında ikinci raunda başladı. Mandela'nın ilk evliliğinden olan kızı Makaziwe ve ikinci evliliğinden olan kızı Zenani miras için karşılıklı davalar açarken, Nelson Mandela'nın vakıflara bıraktığı bilinmeyen servetinin dışında ise şahsi hesaplarında 110 milyon dolar bulunduğu ortaya çıktı. Özellike açlıktan ve fakirlikten dolayı suç oranının çok yüksek olduğu ülkede bu servet bir anda kafaları karıştırırken hayatının yaklaşık 27 yılını hapiste geçiren liderin bu parayı hangi arada kazandığı soruları akıllara geldi. Makaziwe ve Zenani ise sonradan ortaya çıkan 16 milyon dolar için bir kez daha davalık oldu.