Bu mektubu Alman lazım

Yeşiller Partisi vekili Ströbele, Rusya'da Edward Snowden ile buluştu. Snowden, Merkel'in nasıl dinlendiğini anlatacağını söylerken, Alman hükümetine bir de mektup gönderdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2013 Güncelleme 02 Kasım 2013, 00:00
Bu mektubu Alman lazım

İÇİNDEKİLER

Alman Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden ile bir araya geldi. Moskova'da gizli bir yerde yapılan görüşmede, Snowden'in hangi şartlar altında Alman Savcılığında veya Federal Meclis'te kurulması istenen araştırma komisyonunda bilgi verip veremeyeceği konuşuldu.

ÇOK ŞEY BİLİYOR
Ströbele, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de yaptığı açıklamada, Snowden'in konuyu aydınlatmak için temelde yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Ströbele, "Bunun için koşullar oluşturulması lazım. Bu konuda uzun bir süre konuştuk'' dedi. Ströbele, Snowden'in kendisiyle Alman hükümetine bir mektup gönderdiğini ve onun çok şey bildiğini açıkça belli ettiğini bildirdi. Mektupta Alman hükümeti ile ilgili önemli bilgiler paylaşabileceğini, NSA'nın kimleri, nasıl dinlediğini belirtebileceğini anlatan Snowden konuyla ilgili olarak "Alman savcıların sorularını yazılı olarak yanıtlayabilirim. Ya da savcılar Rusya'ya gelip ifademe burada başvurabilir" ifadelerini kullandığı öğrenildi.

ALMANYA'YA GİDEMEZ
30 yaşındaki eski ajanın avukatı Anatoli Kutscherena ise gün içinde yaptığı açıklamada, Snowden'in Rusya'da bu ülkenin yasalarına göre yaşadığını belirterek, başka bir ülkeye gitmesi durumunda şu anda sahip olduğu statüyü kaybedeceğini ve görüşmelerin Almanya'da olmasının imkansız olduğunu belirtti. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Snowden'in vereceği bilgileri memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti. Fakat eski ajanın şartlarıyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

RUS FACEBOOK'TA iŞ BULDU
Rusya'daki yeni hayatına tamamen adapte olduğu kaydedilen Edward Snowden'ın tam olarak nerede yaşadığı ise bilinmiyor. 30 yaşındaki eski ajanın son olarak Rusya'nın Facebook'u olan VKontakte isimli internet sitesinde işe başladığı öğrenildi. Snowden'ın çalışacağı ofisin ise St. Petersburg'da olduğu öğrenildi.

AŞIRIYA KAÇTIK
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin gizli dinleme faaliyetlerinin "aşırıya kaçtığını" söyledi. Kerry "Dinleme sayesinde terörist eylemleri önledik. Ama süreçte masum insanlar suistimal edilmedi. Evet bazı durumlarda aşırıya kaçıldı" diye konuştu.

* Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Hans Christian Ströbele, Edward Snowden ile bir yemek yedi ve NSA'nın Almanya'yı dinlemesiyle ilgili bilgiler edindi.