İsrail basınında Mısır darbesi

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından İsrail hükümetinin sessizliği dikkat çekerken, medya darbeye oldukça geniş yer ayırdı.

Giriş Tarihi 04 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 04 Temmuz 2013, 16:45
İsrail basınında Mısır darbesi

İÇİNDEKİLER

Televizyonlar sabaha kadar yayın yaparken, yorumcular da laik eğilimli bir Mısır hükümetinin işbaşına gelmesinin İsrail için önemine dikkat çekti.

İsrail'in İngilizce yayımlanan sol eğilimli gazetelerinden Haaretz, gelişmeleri, "Ordu Mursi'yi devirdi, Mısır'da kamplaşıp bölünmeye karşı uyardı"
başlığıyla verdi. Gazetenin haberinde, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin bakanlarının konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmamaları konusunda sıkı bir şekilde uyarıldığı belirtildi.

İngilizce yayın yapan "Mısır ordusu Mursi yönetimine el koydu, Amerika darbe demekten çekindi" sür manşetini kullanan sağ eğilimli Jerusalem Post gazetesi de Tahrir meydanında gece boyunca havai fişek gösterileriyle Mursi'nin gidişinin kutlandığını yazdı. Haberde, İsrail'in Mısır'daki açılımı ciddi bir şekilde takip ettiği belirtildi.

İsrail'in en önde gelen internet sitesi Ynet News ise "Mısırlılar akşamdan kalma" flaşıyla verdiği haberinde "Mısır halkının zafer sarhoşu olduğu"
görüşüne yer vererek, olaylar için, "Milyonlarca Mısırlı Mursi'nin devrilmesini kutluyor fakat ikinci devrimin başarısı belirsiz" yorumunda bulundu.

"Mısırda devrim" başlığıyla çıkan İsrail'in en çok satan gazetesi Aharonoth da Mursi'nin askerler tarafından "korumalı gözetim" altında tutulmak
üzere bilinmeyen bir yere götürüldüğünü haber verdiği birinci sayfasında, "Müslüman Kardeşler üyelerinden 300 kişinin tutuklandı, 10 kişi öldü, 500 kadar da yaralı var" spotunu kullandı.

"Devrim devam ediyor" manşetini atan sağ eğilimli Maariv gazetesi ise Mısır'da teknokratlardan oluşacak yeni hükümetin seçimlere kadar ülkeyi
yöneteceğini yazdı.

Öte yandan İsrail televizyonları sabaha kadar Tahrir meydanındaki gelişmeleri canlı olarak yayımlayarak, ekranlarda çok sayıda yorumcuyu konuk
etti. Yorumlarda, Mursi'nin yerine gelecek yeni laik eğilimli bir hükümetin İsrail için daha iyi bir seçenek olacağı hususuna vurgu yapıldı.