Ev'rbil

Çatışmalardan kaçanlar, güvenlik için Erbil'e sığındı. Kentin nüfusu 2 milyona ulaştı. Konut sıkıntısı başladı. Kiralar ise 10 bin dolara kadar çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2013 Güncelleme 27 Haziran 2013, 00:00
Ev’rbil

İÇİNDEKİLER

Çözüm süreciyle birlikte gözler Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin başkenti Erbil'e çevrildi. Kent son dönemde, konut fiyatlarında yükselişe geçti. Irak'ın diğer kesimlerindeki güvenlik eksikliği, Suriye'de yaşanan çatışmalar ve petrol gelirlerindeki artış gibi sebepler Erbil'i bölgenin cazibe merkezi haline getirdi. Bağdat, Musul, Kerkük gibi bölgelerde yaşanan patlamalardan kaçan insanlar, "güvenli olduğu gerekçisiyle" Erbil'e akın etti. Yabancı şirketlerin de bölgeye gitmesiyle konut talebi patladı. Nüfusun 2 milyonu bulmasıyla birlikte konut sıkıntısı yaşandı. Hal böyle olunca Erbil'de İtalian City, İngiliz Köyü ve Amerikan City gibi yeni siteler yapıldı. İnternet bağlantısı kesilmeyen yüksek güvenlikli siteler yoğun taleple karşılaştı. Özellikle son bir yılda emlak fiyatları iki katına çıktı. Kentte 1000 dolardan başlayan kiralar, 10 bin dolara kadar yükseldi. Kentte ucuz ev bulmak ise imkansız hale geldi. Buna rağmen emlakçılar müşteri bulmakta zorluk çekmedi.

ARTMAYA DEVAM EDECEK
Her yıl Türk ve yabancı şirketler tarafından binlerce konut yapılmasına rağmen talep karşılanamıyor. Kira bedellerinin ise daha da artacağı belirtiliyor. Bu arada sıkı korunan siteler, başta Araplar olmak üzere bölgeye gelen yabancıların ilgisini çekiyor. Lüks siteler, daha çok yabancı şirketlerin üst düzey çalışanları tarafından tercih ediliyor. İnşaatı tamamlanmamış, evler ise daha çok dar gelirli aileler tarafından kullanılıyor.

EN KÖTÜ DAİRE 500 DOLAR...

Erbil'de sadece müstakil evler değil, apartman dairelerinin fiyatları da oldukça pahalı. Türk şirketlerinin inşa ettiği apartmanlarda, 150 metrekare dairelerin aylık kira bedeli 2000 ile 2500 dolar arasında değişiyor. Şehir dışında yeni yapılmış, altyapısı henüz oturmamış evler ise 500 dolardan müşteri buluyor.