Milyarları boyadı

Filistinli Shami'nin Amerikan rüyası, çalıştığı kadın kuaförü sayesinde gerçek oldu. Organik saç boyası şirketi kurdu; yıllık cirosu 1 milyar doları aştı. Shami, rotayı Türkiye'ye çevirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2013 Güncelleme 10 Nisan 2013, 01:15
Milyarları boyadı

İÇİNDEKİLER

Filistin'de 11 çocuklu bir aileye mensuptu... Batı Şeria'nın ileri gelenlerinden biri olan babası, 1960'lı yıllarda "Okusun, büyük adam olsun" diye onu ABD'ye gönderdi. Houston'a gelip Teksas Üniversitesi'ne kaydını yaptırdı.
Ama okumaya niyeti yoktu. Kuaför olmak istiyordu. Bir salonda çalışmaya başladı. Ailesi ile yazışırken okulun iyi gittiğini söylüyordu. Tam 4 yıl geçti. Son mektubunda mezun olacağını bildirmişti.
Babası, sevincinden yerinde duramadı. Sürpriz yapmak için ona haber vermeden ABD'ye uçtu... HHH Baba Shami, Houston'a gelir gelmez, doğruca okula gitti. Oğlunu sordu. Kimse tanımıyor, bilmiyordu. Öğrenci işlerine gidip bilgi istedi. Faruk Shami isimli biri 4 yıl önce kayıt yaptırmış, ancak daha sonra okuldan ayrılmıştı. Baba şok oldu... Soluğu oğlunun ev adresinde aldı. Ama evde kimse yoktu. Kapı önündeki merdivenin üzerine oturup beklemeye başladı...
***

Akşamın ilerleyen saatlerinde oğlu eve geldi.
Kapıda babasını görünce şaşkına döndü. Parmakları saç boyasından kararmıştı. Babasına gerçeği anlatmak zorunda kaldı. Kuaförlük mesleğini sevdiğini, burada ilerleyebileceğini söyledi. Ama baba çok kızgındı. Oğlunu evlatlıktan reddetti ve ilk uçakla ülkesine geri döndü...
***

Faruk Shami, babasını hayal kırıklığına uğratmanın da etkisiyle işine daha çok sarıldı.
Kendine özgü saç bakımı geliştirmişti. Organik saç boyaları yapıyordu. Kuaför salonuna gelen kadınların dikkatini çekmeye başlamıştı. Müşterilerinden birinin eşi zengindi.
Shami'ye ortaklık önerdi.
...Ve CHI marka saç bakım ürünlerinin seri üretimine başladılar.
***

CHI Company'nin saç boyaları ve bakım ürünleri Teksas eyaletinde o kadar çok tutuldu ki, piyasanın yüzde 70'ine hakim duruma geldiler.
Shomi'nin şirketi geçen yıl 1 milyar dolar ciro yapacak büyüklüğe ulaştı. Aradan geçen 50 yıl içerisinde Faruk Shami, babasını, annesini ve 10 kardeşini ABD'ye aldırdı. Birlikte çalıştılar. Faruk Shami, Teksas eyaletinde popüler bir isim. Öyle ki, son seçimlerde Demokratların Teksas Valiliği için aday adayı oldu. Ancak partiden onay çıkmadı.
***

Filistinli Faruk, uzun süredir Türkiye'de yatırım yapmayı düşünüyordu. Türk işadamı Yaşar İncesu ile tanışınca, "İşte benim ortağım sensin" dedi ve Çin'deki fabrikasını Kayseri'ye taşımaya karar verdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın son ABD ziyaretinde özel bir görüşme yapan Faruk Shami, Kayseri'ye 100 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi.