Kurt kapanı

Pentagon, siber savaş konusunda uzman kişileri yarıştırdı. 'Yalnız Kurt' lakaplı Can Yıldızlı tüm dünyaya fark atıp ABD'den özel davet aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2011 Güncelleme 10 Aralık 2011, 01:55
Kurt kapanı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, sanal aleme adını altın harflerle yazdırdı. 25 yaşındaki bilgisayar mühendisi Can Yıldızlı, ABD'yi kendine hayran bıraktı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı Siber Suç Merkezi, uluslararası bir yarışma düzenledi. Dijital Adli Tıp Yarışması'na (Digital Forensics Challenge) 52 ülkeden bin 147 grup katıldı. Yarışmada, siber savaş konusunda uzman istihbaratçılar ile bilişim uzmanları yarıştı.

TÜM ŞİFRELERİ KIRDI...
Organizasyona katılan yarışmacılar, sanal alemde hacker'ların (bilgisayar korsanlarının) izlerini sürme, delil toplama ve istihbarat problemlerini çözme konusunda yarıştı. ''LoneWolf-Yalnız Kurt'' adıyla ''tek başına'' yarışan Can Yıldızlı ise tüm rakiplerini geride bıraktı. Genç mühendis, yarışma süresince hedef olarak gösterilen dijital ortamdaki onlarca şifreyi kırarak resim ve müzik dosyalarının arkasına gizlenen verileri buldu.

MASRAFLAR PENTAGON'DAN
Geliştirdiği programlarla profesyonel hackerlar'ın izlerini süren Yıldızlı, elde ettiği dijital deliller sayesinde adını siber aleme altın harflerle yazdırdı. Pentagon'dan davet aldığını söyleyen Yıldızlı, şöyle devam etti: "52 farklı ülkeden katılan bin 147 takım arasından birinci oldum. Yarışmada 4 bin 789 puanla zirveye adımı yazdırdım. Ödül olarak da Pentagon'un Atlanta'da düzenleyeceği uluslararası konferansa davet mektubu aldım. Ulaşım konaklama dahil tüm masraflarımı Pentagon karşılayacak".

BURS KAZANDI
Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan Can Yıldızlı, aynı üniversitede yüksek lisans yaptığı sırada Pentagon'un yarışma ilanını gördü. Can Yıldızlı, internet üzerinden on-line gerçekleştirilen yarışmada, önüne çıkan her problemi ustalıkla çözerek rakiplerine fark attı. Genç mühendis bu sırada ABD'deki Rensselaer Polytechnique Institute'ye başvurdu. Başvurusu kabul edilen Can Yıldızlı, önümüzdeki aylarda bu enstitüde burslu olarak doktoraya başlayacak.