Kod adı Şalit

İsrailli er Şalit'e karşılık tahliye edilen 10 Filistinli için Türkiye harekete geçti. Mahkumları almak için bugün THY'ye ait özel bir uçak Mısır'a gidecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2011 Güncelleme 19 Ekim 2011, 00:00
Kod adı Şalit

İÇİNDEKİLER

Dünya dün tarihi bir değişime tanıklık etti. Hamas'ın 5 yıldır rehin tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit (25) ile Filistinli mahkumlar arasındaki takas gerçekleşti. Şalit, önce Gazze'den Mısır'a sonra da İsrailli yetkililere teslim edildi. Şalit'e karşılık İsrail'in elindeki tutuklu Filistinliler'den 477'si de tahliye edildi. Tahliye edilen Filistinli 10 mahkumun Türkiye'ye gönderilmesi kararlaştırıldı.

HAZIRLIKLAR TAMAM
İşte Türkiye o 10 isim için çok önemli bir operasyona imza attı. THY'e ait özel bir uçak önceki gün Kahire'ye gitti ve buradan üst düzey bir Hamas heyetini Türkiye'ye getirdi. Gelen heyetin başkanlığını Hamas liderlerinden İsmail Haniya'nın yaptığı belirtilse de bu iddia resmi makamlarca doğrulanmadı. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Başbakanlıktan üst düzey bir ismin yer aldığı öğrenildi. Görüşmede takasta bırakılan isimlerden hangilerinin Türkiye'ye geleceği belirlendi. Türkiye; Hamaslıları almak için bugün de Kahire'ye bir uçak yollamak üzere hazırlıklarını tamamladı.



SEYAHAT BELGESİ
Bu arada 10 kişilik heyetin ismi gizlenmeyecek. Türkiye, Hamaslılar için güvenlik önlemleri de almayacak. Bu kişiler istemeleri halinde Türkiye'de kalacak, kendilerine seyahat belgesi verilecek ve Türkiye dışına çıkabilecekler. Ancak Ankara, bu isimlerin Türkiye'de uzun süreli kalmasını beklemiyor. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İsrailli er Gilat Şalit'in hayatının bugüne kadar muhafaza edilmesinde Türkiye'nin çok önemli katkıları oldu" dedi.


Duygu GÜVENÇ