KOBİ’lerde teknoloji destekli nakit yönetimi

Giriş Tarihi 29 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 29 Haziran 2011, 15:21
KOBİ’lerde teknoloji destekli nakit yönetimi

İÇİNDEKİLER

Global ekonomik ve finansal kriz, doğal afetler, ekonomisi bozulan devletler, kapanan dev şirketler paranın yönetimini her geçen gün daha zor hale getiriyor. Dünyada giderek bollaşan likidite kendisine güvenli adresler ararken, artan likiditenin aksine, ekonominin genelinden ticaret seviyesine indiğimizde, işletmeler özelinde çalışma sermayesinin finansmanı halen büyük önem arz ediyor. Her krizde ve tüm dünyada olduğu gibi, KOBİ'ler kaçınılmaz olarak bu genel trendlerden en çok etkilenen segment oluyor.

Likidite ve nakit yönetiminde optimum dengeyi tutturabilmek için, bilginin zamanında ve doğru bir şekilde işlenebilmesi gerekmektedir. Bilgi geçen yüzyılda önemliydi, ancak günümüz dijital çağında artık sadece bilgi değil, onu hızlı ve doğru analiz edebilmek çok önemli. Üretim miktarını ve malın fiyatını artık eskisinden daha çok müşteriler belirliyor. CRM (Müşteri İlişki Yönetim) Sistemleri işletmeler için en az muhasebe ve finans sistemleri kadar önem arz ediyor. Müşteri sesini dinlemek artık sadece bir pazarlama fonksiyonu değil, çalışma sermayesi ihtiyacını doğru belirlemek, likidite ve nakit yönetimini daha etkin yönetebilmek için gerekiyor.

Bu noktada KOBİ'lerin finansal hizmet ve ürünleri doğru kullanımı, doğru enstrümanları doğru vadeler için kullanmaları önemli oluyor. Nakit Yönetimi ürünlerinin etkin kullanımı bu anlamda ön plana çıkıyor. Önümüzdeki hafta, daha detaylı olarak nakit yönetimi ürünlerine ve kullanım faydalarına değinmek üzere bereketli siftahı bol günler dileğiyle.

Dr. Cüneyt Dirican