İsrail ve İran için 4 yıldızlı buluşma

Asya ülkeleri arasında işbirliğini öngören CICA'nın Dönem Başkanlığını üstlenen Türkiye, birbiriyle kanlı bıçaklı olan İsrail ve İran'ın savunma bakanları ile genelkurmay başkanlarını aynı masa etrafında buluşturmayı hedefliyor

Giriş Tarihi 30 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 30 Eylül 2010, 15:38
İsrail ve İran için 4 yıldızlı buluşma

İÇİNDEKİLER

Türkiye, dönem başkanlığını üstlendiği Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) ile güvenlik alanında yeni bir kapı açmayı hedefliyor. 22 üyeli CICA'da Türkiye'nin temel hedefi, İsrail ve İran'ın askerlerini aynı masa etrafında buluşturmak. Bu amaçla 2010 yılı sonuna kadar Türkiye bir konferans düzenlemeyi hedefliyor. Türkiye'nin haziran ayında üstlendiği ve iki yıl boyunca sürecek dönem başkanlığı sırasında CICA tüzüğünde olmasına karşın bugüne kadar işlerlik kazandırılmayan siyasi ve askeri işbirliği ön plana çıkartılmaya çalışılacak. Bu amaçla birlik içerisinde güvenlik alanında ilk buluşma gerçekleşti. Üye ülkelerin polis şefleri geçtiğimiz ay Antalya'da biraraya geldi. Bundan sonraki hedef ise Savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarını aynı masada buluşturmak.

TEL AVİV'DEN KATILIM

Böylece birbiriyle kanlı bıçaklı olmasına karşın birliğe üye olan İsrail ve İran'ın savunma bakanları ile genelkurmay başkanları ilk defa bir araya gelecek. Gerekirse, geniş bir coğrafyayı kapsayan CICA içerisinde, Pasifik-Ortadoğu gibi alt başlıklarda da bu toplantılar sürdürülecek. Haziran ayında İstanbul'da yapılan CICA Zirvesi'ne büyükelçi düzeyinde katılarak Türkiye'ye karşı tepkisini belirten İsrail, bu tutumunu sürdürmedi. Ankara'da, 5- 6 Ekim'de yapılacak olan Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı'na Tel Aviv yönetimi, müsteşar yardımcısı düzeyinde katılacak.

130 ETNİK GRUP BULUŞACAK

10 Ekim'de seçime gidecek olan Kırgızistan'da Türkiye, CICA formülüyle toplum önde gelenlerini buluşturacak. 1 Ekim'de Kazakistan'ın Issık Gölü'nde aralarında düzenlenecek olan Etniklerarası Diyalog, Uzlaşma ve Hoşgörü Konferansı düzenlenecek. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferans ile Kırgızistan tarihinde ilk defa 130'dan fazla etnik grupların önde gelenleri katılacak.