Akdeniz'de dikkat çeken yakınlaşma

Tarihte ilk kez bir İsrail Başbakanı Atina'yı ziyaret ediyor. "Akdeniz'de yeni müttefik" arayışındaki Tel Aviv, Atina'dan yatırım karşılığında "savunma işbirliği" talebinde bulundu

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2010, 10:47
Akdeniz’de dikkat çeken yakınlaşma

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'I ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olan Benjamin Netanyahu, Yunanistan'la savunma işbirliği istedi. Türkiye ile iyi ilişkiler istediğini de vurgulayan Netanyahu, "Ancak biz Yunanistan'la savunma işbirliği dahil, yatırım, teknoloji, enerji, turizm, ticaret, tarım gibi her bir alanda yakın işbirliği istiyoruz" şeklinde konuştu. Yunanistan'daki ekonomik krizin bilincinde olduğunu belirten Netanyahu, "Yunan ekonomisinin kalkınması için her türlü yardıma hazırız. İş adamlarımız yatırım olanakları aramak için çok yakında Atina'ya gelecek" dedi. Türkiye ile gerginleşen ilişkiler ve İsrail'in bölgede yeni müttefikler aradığı haberlerine ilişkin soruları yanıtlamaktan kaçınan Netanyahu, "Batı kültürünü temsil eden bölgenin en eski iki halkı" olarak tanımladığı Yunanistan ile İsrail'in, 65 yıldan sonra ilk kez bu denli yakın işbirliği kurmasının normal karşılanması gerektiğini savundu.

HAVA SAHASI TALEBİ

Netanyahu'nun basın toplantısında soruları yanıtlarken, "Savunma konularında önemli görüşmeler yaptık" sözleri dikkat çekti. İsrail basınına göre, Netanyahu İsrail savaş uçaklarının tatbikatları için Yunan hava sahalarını kullanmayı hedefliyor. Papandreu'nun Netanyahu'nun bu talebine nasıl bir yanıt verdiği ise henüz bilinmiyor.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yunanistan'ı ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Netanyahu'nun geçeceği yol güzergâhlarında park halindeki motosikletler dahil bütün araçlar güvenlik güçleri tarafından çekildi.