ABD'de tahta kurusu istilası

Amerika'daki Kentucky Üniversitesi ve ABD Ulusal Haşere Kontrol Birliği'nin (NPMA) yaptığı araştırma, tüm dünyada tahtakurusu istilasının arttığını gösterdi. Tahtakurusu istilası, Amerika'nın New York kentinde dünyaca ünlü bazı tekstil mağazalarının kepenk kapatmasına da neden oldu.

Giriş Tarihi 30 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 30 Temmuz 2010, 15:14
ABD’de tahta kurusu istilası

İÇİNDEKİLER

ABD Ulusal Haşere Kontrol Birliği Kamu İşleri Başkan yardımcısı Missy Henriksen, tahtakurularının istilasının, uluslararası yolculukların artmasına bağlı olduğunu belirtti. Henriksen, seyahat eden insanların tahtakurularını da yanlarında taşıdığını ancak salgının nedeninin belli bir kaynağa veya bölgeye bağlanamayacağını ifade etti. Henriksen, "İnsanların tahtakuruları konusunda panik yapmasını istemiyoruz, ancak bu konuda tedbirli olmaları gerekiyor" diye konuştu.
Tahtakurularından kurtulmanın yollarıyla ilgili bilgi veren Henriksen, seyahatlerin ardından valizden çıkarılan giyilmeyen kıyafetlerin bile sıcak suda yıkanmasının tahtakurusu riskini azaltacağını dile getirdi. Tahtakurusunun 140 derece sıcaklığa kadar yaşayabildiğini söyleyen Henriksen, böcekler her yeri sarmışsa, profesyonel bir yardım almak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Uluslararası Haşereyle Mücadele Şirketi Orkin'in Müdürü Charles Barton ise tahtakurularının zengin fakir ayrımı yapmadığını ve her yerde olabileceğini ifade etti. Tahtakurularının, toplu taşıma araçlarında da bulunabileceğini belirten Barton, "Tahtakurusunu bir otobüs veya taksiden de kapabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Barton, günde 5-12 yumurta bırakabilen bu böceklerin vücut ısısını hissedebildiğini de sözlerine ekledi. ABD'de çeşitli ofis ve ticari binalarda da tahtakurularında bir artış olduğu ifade ediliyor. New York'taki popüler giyim mağazalarından Abercrombie-Fitch ve ünlü iç çamaşırı firması Victoria's Secret'ın Manhattan'daki mağazalarının da tahtakurusu istilası nedeniyle geçici olarak kapandığı belirtildi. Tahtakurularının sağlığa bir zararı yok ancak ısırıkları ve sebep olduğu kaşıntı rahatsızlık verebiliyor. Her 3 insandan biri tahtakurularının ısırıklarını hissetmezken, dünyanın her bölgesinde bulunan ve kan emerek beslenen bu böcekler, hiçbir şey yemeden 550 gün hayatta kalabiliyor. Uzmanlar havaların aşırı sıcak olması nedeniyle tahtakurularının artmış olabileceği fikri üzerinde yoğunlaşıyor.