Avrupa'da şok senaryo!

Avrupa'da şok senaryo: Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de askeri darbe olabilir.

Giriş Tarihi 16 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 16 Haziran 2010, 11:44
Avrupa’da şok senaryo!

İÇİNDEKİLER

Franco, Salazar, Papadopoulos gibi askeri diktatörler geri mi dönüyor? Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso'ya göre Yunanistna, Portekiz ve İspanya borç batağından bir an önce kurtarılmazsa, evet.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan Avrupa için şok bir kıyamet senaryosu: ''Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de demokrasi bitebilir! Bu ülkeler diktatörlüğe dönüşebilir.''

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, bu 3 ülkenin borç batağında olduğuna dikkat çekerek, aşırı borçlanan ülkelerin, askeri darbelerle ya da halk isyanıyla demokrasi olmaktan çıkarak diktatörlüğe dönüşebileceğini söyledi.

Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu eski başkanı John Monks, Portekiz eski Başbakanı da olan Barroso'nun uyarısının şiddetinden şok olduğunu söyledi.

Monks, ''kendisi, devlet borçlarının Avrupa'da demokrasinin sonunu getirebileceğinden oldukça endişeli'' dedi.

İngiltere mi sırada?

İspanya'ya geçen hafta bir ziyaret gerçekleştiren İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de, İspanya'daki durumun, her an büyük bir borç krizine düşmesi beklenen İngiltere için alarm zili olması gerektiğini söyledi.

Sadece Euro değil AB de çöker

Daily Mail, Avrupa başkenti Brüksel'de ekonomik krizin sadece Euro'nun değil, Avrupa Birliğinin de sonunu getirebileceği endişesinin derinleştiğini yazdı. Gazeteye göre, Avrupa liderleri, bu çöküşün de, Avrupa'nın bazı ülkelerinde demokrasinin de sonu olabileceği endişesini taşıyor.

Avrupa 1930'lu yıllara dönecek

John Monks ise, Brüksel merkezli EU Observer dergisine yaptığı açıklamada, ''Yeni kemer sıkma politikalarının, Avrupa'yı 1930'lu yıllara geri götürebileceğini iddia ederek, bu politikalar olağanüstü tehlikeli'' dedi ve ekledi: ''1930'lu yıllara gidiyoruz. Büyük ekonomik buhran ve sonumuz askeri diktatörlükler olacak''.

Avrupa liderleri perşembe günü Brüksel'de İspanya'ya yapılacak yardımı görüşmek için bir araya gelecek. Gözlemciler, İspanya'nın ekonomik krizinin Avrupa ekonomisini ve birliğini Yunanistan'dan çok daha fazla tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Güney Avrupa'nın askeri cuntaları

Yunanistan, 1967 yılındna 1974 yılına kadar Georgios Papadopoulos'un askeri diktatörlüğünde yaşadı. 1973 yılında bir başka askeri darbe ile devrilmesinden sonra 1975 yılında demokrasiye geçildi.

İspanya ise 1936 yılında öldüğü 1975 yılına kadar General Franco'nun diktatörlüğünde yaşadı.

Portekiz ise 1932 – 1968 yılları arasında Salazar'ın diktatörlüğü altında yaşadı.(haber7)