İran da gemi yolluyor ancak...

İran Pazartesi günü önümüzdeki hafta Gazze’ye yardım gönderebileceğini belirtti. İran, Devrim Muhafızları donanmasının filoya eşlik edeceğini belirtirken, İsrail Tahran'ın yaygara yaptığını belirtti.

Giriş Tarihi 08 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 08 Haziran 2010, 13:41
İran da gemi yolluyor ancak...

İÇİNDEKİLER

İRAN DA GEMİ GÖNDERİYOR

İsrail-Türkiye gerilimi sürerken, İran da Gazze'ye yardım gemisi gönderme kararı aldı ve insani yardım gönüllülerini de ablukayı delmeyi amaçlayan bu girişime katılmaya çağırdı. Iran Kızılayı'nın yöneticisi Abdülrauf Adibzade, yardım kararını İran Dışişleri Bakanlığı ile görüşerek aldıklarını belirtirken, gemilerin birinde yardımların, diğerinde de gönüllülerin taşınacağını açıkladı. İran Devrim Muhafızları ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım taşıyacak gemileri silahla korumaya hazır olduğunu duyurmuştu.

TÜRKİYE'YE GELMELERİ YASAKLANDI


İsrail, askerlerinin Türkiye seyahatine yasak getirdi. İsrail Ordusu, Terörle Mücadele Birimi'nin İsrail vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısının ardından, halen görevde bulunan askerlerine Türkiye'ye seyahat yasağı koydu. Bu yasağın, hem şahsi hem de görev amaçlı ziyaretleri kapsadığı belirtildi. İsrail daha önce de turistlere Türkiye'ye gitmemeleri için uyarıda bulunmuş, Türkiye'deki elçiliklerinde çalışan diplomatların ailelerini de geri çağırmıştı.

JERUSALEM POST: İran gemileri Gazze'ye ulaşamayacak

İsrail Pazartesi günü önümüzdeki hafta Gazze'ye yardım gönderebileceğini belirten İran Kızılayı'na ait gemilerin geçisine izin verilmeyeceğini açıkladı.

İsrail hükümetinden bir yetkili, "Eğer bir İrlanda gemisinin Gazze'ye ulaşmasına izin vermediysek, İranlı gemiler içinde aynısı söz konusu olacak" dedi. Yetkili aynı zamanda İran'dan gelen tehdidin boyutunu bilmediklerini ancak Tahran'ın her zamanki gibi yaygara yaptığını ifade etti.

İran'ın geçmişte Hamas ve Hizbullah'a silah tedarik ettiğinin kanıtı olduğunu belirten yetkili, Tahran'ın Gazze'ye göndereceği her geminin büyük kaygı nedeni olduğunu söyledi.

İran Kızılayı'nın uluslararası ilişkiler direktörü Abdolrauf Adibzadeh, Fransız haber ajansı AFP'ye, gemilerden birinin bağışları, diğerinin ise yardım çalışanlarını taşıyacağını söyledi ve gemilerin bu hafta sonunda Gazze'ye yollanacağını belirtti. İran Kızılayı'nın kararı, İran'ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney'in Gazze ablukasını aşmak için yardım taşıyan gemilere Devrim Muhafızları donanmasının eskorluk edebileceğini açıklaması ardından geldi.