Çin'de deprem: 400 ölü

Çin'in kuzeybatısındaki Çinghay eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Giriş Tarihi 14 Nisan 2010, 00:00 Güncelleme 14 Nisan 2010, 14:32
Çin’de deprem: 400 ölü

İÇİNDEKİLER

Çin devlet televizyonu, Çinghay eyaletinde meydana gelen depremde ölü sayısının 400'e yükseldiğini, 10 bin kişinin yaralandığını duyurdu.

Yüşu Tibet Özerk İli Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Huang Limin, depremin merkezinin yakınında bulunan Ciegu kasabasında çok sayıda kişinin enkaz altında olduğunu belirtti. 100 bin nüfuslu kasabada yerleşik nüfusun yanı sıra göçmenler de yaşıyor.

Bir askeri yetkili Şinhua haber ajansına, kurtarma çalışmalarındaki önceliklerinin öğrenciler olduğunu, çünkü okulların çok sayıda insan bulunan yerler olduğunu söyledi. Depremde ve artçı sarsıntılarda evlerin yanı sıra tapınaklar, benzin istasyonları ve elektrik direkleri de zarar gördü. Yetkililer toprak kaymaları olduğunu ve yolların hasar gördüğünü ifade ederek, bazı yerlerde elektriklerin kesildiğini ve telefon bağlantısının koptuğunu kaydetti. Bir su bendindeki hasarın giderilmeye ve suyun taşmasının önlenmeye çalışıldığı bildirildi.



ENKAZ ALTINDA İLKOKUL ÇOCUKLARI DA VAR

7,1 büyüklüğündeki depremde enkaz altında kalanlar arasında ilkokul çocuklarının da bulunduğu bildirildi.

Kurtarma çalışmalarına katılan bir askeri yetkili, Şinhua haber ajansı muhabirine, "ilkokul çocuklarının da enkaz altında olduğunu, ancak sayısını bilmediklerini" söyledi.

BÖLGEYE ASKER SEVK EDİLİYOR

Depremden sonra bölgeye asker sevk edilmeye başladı.İlk elde 700 askerin bölgeye vardığı, 1000 askerin de bölgeye ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

Şinhua haber ajansı bölgeye ayrıca 25 doktor ve 65 itfaiye görevlisinden oluşan bir ekip gönderildiğini duyurdu. Ayrıca komşu eyaletlerden de kurtarma ekipleri yola çıktı. Gansu eyaletin merkezi Lancou'dan aralarında yüksek rakımda çalışma kabiliyetine sahip uzmanların da bulunduğu askeri sağlık ekibi bölgeye gitti.

Silah Polis Birlikleri Merkezi, bölgede polise kurtarma çalışmalarına katılma, 2100 polise de çalışmalarda yer almak için hazır olma talimatı verdi.

Sivil İşler Bakanlığı yayımladığı basın açıklamasında, 5 bin çadır, 50 bin palto ve 50 yorgandan oluşan yardım malzemelerinin ilk partisinin bölgeye yollandığı ifade edildi.

Yüşu Özerk İli yetkililerinden Cou Huaşia da depremin merkezindeki Ciegu kasabasında bulunan evlerin yüzde 85'inden fazlasının yıkıldığını belirtti.

3 ARTÇI SARSINTI
Yerel saatle sabah 07.49'da (TSİ 02.49) meydana gelen depremin ardından en şiddetlisi 6,3 büyüklüğünde olmak üzere 3 artçı sarsıntı daha tespit edildi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar merkezi, Çinli yetkililere göre 7,1 olan depremin büyüklüğünü 6.9 olarak açıklamıştı.

MUCİZE KURTULUŞ...

İRAN, ABD'Yİ BM'YE ŞİKAYET ETTİ

HİNDİSTAN'DA KASIRGA: 29 ÖLÜ

ÇİN BÖLGEYE ASKER SEVK EDİYOR

5,4 MİLYAR DOLARLIK ZARAR