'Altın' buluş

İki Türk, bilim dünyasını ayağa kaldıran bir buluşa imza attı. Türk profesörler, tüm tabuları yıkarak laboratuvarda altın üretti. Amerikan firmaları da Türk mucitlerin peşine düştü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2009 Güncelleme 04 Eylül 2009, 00:22

İÇİNDEKİLER

Aamerika'nın önde gelen eğitim kurumlarından Washington Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden iki Türk profesör, laboratuvarda biyolojik ortamda altın parçacığı üretmesi, Amerika'da şok etkisi yarattı.

Yapay evrim

Yapay evrim denen bir yöntemle virüs ve bakteri proteinleri kullanılarak gerçekleştirilen çalışma, Amerikan bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Altın yapmanın şifresine ulaşmanın bin yılları bulan zahmetli yolu, yaşamın sırlarından biri olan doğal seleksiyondan geçiyor; yani moleküllerin birbirlerini tanıyıp seçip ayırmayı bilmesinde yatıyor. Washington Üniversitesi Genetik Mühendisliği Malzeme Bilimleri ve Mühendislik Merkezi'nin (GEM-SEC) kurucusu ve yöneticisi Prof. Mehmet Sarıkaya ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı, İTÜ Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyoteknoloji Araştırmaları Merkezi'nin yöneticisi Prof. Candan Tamerler'in yürüttüğü çalışma, malzeme mühendislikleri için bir devrim niteliğinde. Çünkü bu çalışma yalnız altın üretebilmenin değil, savunma, tıp, ilaç sanayi ve endüstrinin her alanı için her türlü malzemeyi üretebilmenin yolunu açıyor. İki Türk bilimadamının bu büyük başarısı üzerine Amerika'nın önde gelen büyük şirketleri, şimdiden projenin peşine düştü. Sarıkaya ve Tamerler'i sıkı takibe alan şirketler, profesörlere kendileriyle çalışması için iş teklifi yağdırıyor. Amerikan gazeteleri ise Sarıkaya ve Tamerler'i manşetlerinden indirmedi. Övgüler dolu haberler yapan gazeteler şimdi röportaj için sıraya girmiş durumda.

Diş dokusu bile...

Başta ABD'de olmak üzere Nature gibi birçok saygın bilim dergisinde makaleleri yayımlanan Sarıkaya ve Tamerler artık bugün gümüş, platin, mika, titanyum, safir, silika, insan dişi dokuları ve altın üretebiliyor.