Tarihi 25 Ekim 2018

Yerel değil milli ittifak

SALI günü sıradan bir Meclis günü olarak başladı ve saatler MHP'nin her hafta yaptığı grup toplantısına geldiğinde hareketlendi. MHP liderinin tıpkı 24 Haziran seçimlerinin yolunu açan ve erken seçim daveti yaptığı grup toplantısı öncesinde olduğu gibi; bu toplantı öncesinde de her zamankinin aksine konuşma metninin gazetecilere dağıtılmaması ve "fotokopi makinesi arızalandı" gerekçesinin söylenmesi toplantı başlamadan bir sürpriz çıkışın olacağı sinyallerini verdi. MHP lideri Bahçeli'nin "Yerel seçimlerde ittifak yok" açıklamasına karşılık, sadece 1.5 saat sonraki AK Parti Grup toplantısında Başkan Erdoğan'dan geldi. MHP'nin bu kararına saygı duyduklarından yola çıkarak Başkan Erdoğan da "Yerelde ittifak yok" dedi ama her 2 lider de 15 Temmuz sonrasında Türkiye'nin beka sorunu için kararlılıkla ortaya koydukları "Cumhur İttifakı"nın devam ettiğini yine aynı kararlılıkla tekrarladılar. Bundan sonra ne olacak sorularının tartışılmaya başlandığı o saatlerin peşi sıra; zaten yasal olarak yerel seçimde ittifakın mümkün olmaması ve görüşmelerde net bir sonuç çıkmaması sonucu seçimlere yönelik alınan bu kararın, "Cumhur İttifakı"na zarar vermemesi yönündeki benzer iradenin her iki parti tavanında ve tabanında olduğunu söylemeliyiz.
Milletin tercih ve takdiriyle oluşturulan bu iradenin, birkaç belediyenin paylaşımı için heba edilmeyecek kadar hayati ve her iki liderin söz konusu olan milli birlik ve beraberlik olduğunda tüm kompleks ve siyasi ihtiraslardan uzakta; milli bir şuur ifadesi olacağı da açık.

CHP-HDP İTTİFAKINDA 50 HEDEF İL
PKK terör örgütünün siyasi kanadı gibi siyaset yapmakta ısrar eden HDP, sözde geniş seçim ittifakları kurmak için yetkili kurullarında bir karar aldı.
Hatay'dan Edirne'ye "Demokratik Muhalefet Buluşmaları" adını verdikleri bu kararda 50 il ve ilçede toplantılar gerçekleştirecekler. Mart 2019 seçimlerine yönelik HDP'nin hazırlığı için yapılıyor diyebilirsiniz bu toplantıları ama insanın aklına ister istemez şu soru da geliyor: "Neden Edirne'den Ardahan'a değil de, Edirne'den Hatay'a" düzenlenecek bu toplantılar.
Yoksa HDP, örtülü ittifak yapmaya hazırlandığı CHP'ye ittifak sınırını mı çiziyor bu kararla? Türkiye'nin doğu ve güney doğusunda olmayan CHP'ye "Senin AK Parti ile yarıştığın doğu ve güneydoğu dışındaki illerde tabanımı sana yönlendireceğim. Sen de bu il ve ilçelerin belediye meclislerinde HDP'li isimlerimize yer vereceksin" diyor. Bu, öyle bir ititfak ki; Cumhuriyet'in kurucu partisi olduğunu söyleyen CHP'yi Cumhuriyet'i bölmeyi hedef alan HDP ile aynı potada buluşturuyor. Bu ittifaka tıpkı 2014 seçimlerinde olduğu gibi kripto FETÖ'cülerin de destek vereceğinden hiç şüpheniz olmasın.