DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ekim 2015

Çekirdek yemek hazımsızlık yapabilir

57 yaşındayım. 2 yıldır gastrit hastasıyım. Ne yesem hazımsızlık yaşıyorum. Yemek yiyince sürekli geğiriyorum. O gaz çıkmayınca rahat edemiyorum. Ne yapmalıyım?
Yemek sonrası sürekli geğirmek aşırı hava yutmanın, bağırsak hareket düzensizliğinin bir göstergesidir. Hareketsizlik, iyi çiğnemeden yemek yenilmesi, çok miktarda gıda tüketimi, gibi durumlarda ileri yaşlarda daha da fazla şikayete neden olabilen durumlardır. Öncelikle bu alışkanlıkları ve yaşam şekillerini düzenlemek gerekir. Sakız çiğnemek, abur cubur gıda, çekirdek, kuruyemiş tüketimi, cips, kızartma tüketme alışkanlığı durumlarında da hastalık olmaksızın geğirme olabilir. Özellikle burun tıkanıklıkları, ağızdan hava yutmaya ve bu d a geğirmeye neden olabilir. Midede ki şikayet ve hastalıklar, safra kese hastalıkları, kullanılan ilaçlar geğirmeyi tetikleyebilir. Düzenli olarak sizi takip edecek iç hastalıkları uzmanı bulmalısınız. Muayene ve tetkikler sonrası gereken ilaç ve ilaç dışı tedavilerin sana has düzenlenir.

27 yaşındayım. Eşimle cinsel ilişkimizde sertliğim 7 dakika sürmesine rağmen eşim tatmin olamıyor. Moralim bozuluyor. Bu damı erken boşalma?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak eşin bu ortalama doğal kabul edilen sürelerde. Ancak cinsel ilişkide zevk alma durumu sadece cetvelle, dakikayla ilgili değil. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazm, uyarılma durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi sevme, dokunma dönemini daha uzun tutun. Ruhunu da okşayın. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz bir durum olabilir. Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda orgazm durumu artar.