DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Ekim 2015

Guatr kalpte sorunlara yol açabilir

35 yaşındayım. Guatrım var. Az çalışıyor. Bir arkadaşım babasının bu hastalıktan sonra kalp hastalığına yakalandığını söyledi. Kafam karıştı. Bu hastalık kalpte de sorunlara yol açabilir mi?

Evet yol açabilir. Özellikle tedavi edilmekte geciken hastalarda bunun dışında da önemli sorunlara yol açabilir.
Troid bezinin az çalışması durumuna hipotroidi diyoruz. Hipotiroidide kalp hızında yavaşlama görülür ve tansiyon yükseliği oluşur. Kanda kolesterolün yükselmesine bağlı olarak damar sertliği ve kalp damar hastalığı oluşur.
Hareketsizlik şişmanlığa neden olabilir. Unutkanlık önemli sonuçlardan biridir. Hastalığın ilerlemesi durumunda kalp zarlarında sıvı birikir ve kalp yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle hipotiroidi hastalarının düzenli olarak kalp kontrolü yaptırmalı, kan kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri gerekir

Babam ve abimde tansiyon yüksek. Benim de ölçümlerim normal. Bazıları yine de az bir ilaç kullan ne olur ne olmaz diyor. Ayrıca ilaç tedavisine başlandığında, ömür boyu devam etmek gerekir mi?

Ne olur ne olmaz diye ilaç kullanılmaz. Tansiyon yüksekse ve yaşam şekli değişikliklerine rağmen düşmüyorsa ilaç kullanılır. Yoksa kullanılmaz.
Doğru şekilde hipertansiyon tanısı konulmuş hastalarda tedavinin bırakılması sonrasında, kan basıncı, er ya da geç, tedavi öncesindeki yüksek düzeylerine geri döner. Bununla birlikte, uzun süreli kan basıncı kontrolü sonrasında, kullanılan ilaç dozu ve sayısında, özellikle yaşam tarzına ilişkin önlemlere katı şekilde uyan hastalarda dikkatli ve kademeli bir azaltma girişiminde bulunmak mümkün olabilir. Bununla birlikte, tedavide basamaklı azaltma girişimleri tedbirli bir şekilde yapılmalı ve kan basıncı değerleri devamlı olarak izlenmeli, tercihen evde izleme sonuçlarıyla takip edilmelidir. Yani kişiden kişiye her tedavi değişir. Düzenli takip en önemli tedavidir. İhmal etmemenizi öneriyorum...