CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Kansızlık baş ağrısı yapabilir

Eklenme Tarihi 12 Ekim 2015
Kızım 14 yaşında adet görmeye başladı. Şimdi 15 yaşında baş ağrısı da beraber başladı. Bir ilgisi olabilir mi?
Dikkatiniz için önce size teşekkür ediyorum. Özellikle kız çocuklarında adet kanamaları demir eksikliğine neden olabilir. Ayrıca B12, Folik Asit gibi kan yapımına faydalı vitamin eksikliklerinde anemi yani kansızlık olabilir. Bu da öğrenmeyi, dikkati azaltır. Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, baş ağrıları yapabilir. Uzun sürerse ve ya ileri seviyede kansızlığa neden olursa öğrenme ve okul başarısı bozulur. Demir veya eksikliği olan vitaminlerle başarılı tedaviler yapılır. Aksi takdirde dersine çalışmıyor, aklı bir karış havada gibi gerçek olmayan yakıştırmalarla ömürler törpülenir. Kan sayımı yaptırın. Kansızlık varsa demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, B12 vitamini, folik asit düzeyi testleri yapılabilir.

1 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Karımın doktoru benden meni istedi. Niye benden tahlil istedi ki? 4 kardeşiz. Hepsinin de çocuğu var. Bu tahlil şart mı?
Boğazına bir şey kaçıp tıkansa kadın doğum uzmanı ona da müdahale edebilir bu bir. (O zamanda Kadın Doğum Uzmanısın bana niye müdahale ediyorsun der miydin?). Kadın doğum uzmanı çiftlerin her ikisine de test önerebilir bu iki. Bu konuyu onur meselesi gibi anlama, çünkü çiftlerin her ikisi sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olmama ihtimali her zaman herkes için var. Bir yıl korumasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmadığında erkeklerden de istenecek ilk tetkik semen, sperm, meni sayımı diye bilinen ifade edilen testtir. Yaptır.

1 ay önce boyun bölgemin önünde beze gibi bir şey çıktı, guatr mı oldum. Yoksa kanser mi?
Öncelikle panik atak olmuşsun. Ortada fol yok yumurta yokken bu korku niye. Doktoruna git. Bazı kan testleri ve boyun ultrasonuyla değerlendirsin. Tiroid boynun ön tarafında, Adem Elması'nın alt kısmında yerleşik, kelebek şeklinde, 20-25 gr ağırlığında bir iç salgılı bezdir. Bu bezde çeşitli hastalıklar, bu arada kanser de oluşabilir. Bu bölgede genellikle ağrısız bir şişlik, yumru şeklindeki oluşum yüzde 5 olasılıkla kanser olabilir. Bu sırada tiroid bezinin işlevi genellikle normaldir.