"Sümerler de tablet kullanıyordu!"

Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Eklenme Tarihi 16 Şubat 2012
İlk ve orta dereceli okullarda "tablet" bilgisayarla eğitim dönemi dün Twitter'da konu oldu.
Çünkü eğitimde çağı yakalamayı amaçlayan, bu projeden büyük heyecan duyan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, heyecanını gazete ve televizyonların yöneticileriyle paylaşıyordu.
Bakanın verdiği bilgiler salonda bulunanlar tarafından hemen dışarı taşındı ve Twitter'dan anında yorum geldi: "Sümerler de tablet kullanıyordu..."
Twit'leri izleyen bir gazeteci, yorumu aktarınca, Bakan şu tepkiyi verdi: "Güzel. Ama unutmasınlar, Sümerler dünyaya 3 bin 500 yıl hakim oldu!"

* * *
Tabletle eğitim projesinin tartışmaya açık birçok boyutu olabilir.
Zaten bu kadar yeni, dünyada ilk kez uygulanan bir projenin tartışılmaması onu değersiz kılardı.
Ama geleceği yakalamak, hatta eğitim teknolojileri bakımından dünyanın önüne geçip, büyük bir pazarda liderliği ele geçirmek için çok önemli bir proje.
Bakan Dinçer, bu projeyi ileride birçok ülkeye satarak para kazanmanın da mümkün olacağına dikkat çekti.

* * *
Milli Eğitim Bakanı Dinçer ve bürokratlarının verdiği bilgilere göre, eğitim teknolojisinde en ileri uygulamaya sahip Kanada, Japonya, Amerika gibi ülkelerde dahi "akıllı tahta" ya da "tablet" gibi araçlar henüz kullanılmıyor. O ülkelerde daha çok projeksiyonlu eğitime ağırlık veriliyor.
Projeksiyonla eğitimde ise ekrana yansıyan görüntü, akıllı tahtada olduğu kadar net, belirgin değil. Dolayısıyla öğrencilerin yansıtılan verileri güçlü bir şekilde algılaması sorun oluyor...

* * *
FATİH Projesi, adından da anlaşılacağı gibi tamamen yerli.
Akıllı tahta ile kara tahtayı yan yana bulunduran, Türkçe yazılımla desteklenen, çok yönlü kullanıma ve eğitime açık müthiş bir proje.
Büyük ekran televizyonlardan oluşan "akıllı tahta" ise Vestel'in üretimi.

* * *
Dün toplantı bittikten sonra ayak üstü sohbet ettiğimiz Bakan Dinçer, hedeflerini şöyle aktardı: "Artık kağıt-kalem kullanmayacağız. Her şey elektronik olacak. Tüm kararlarımızı elektronik ortamda alacağız. İki yıl sonra bu bakanlığa geldiğinizde tanıyamayacaksınız. Bilişim teknolojisini en iyi kullanan Bakanlık olacağız.
Her şey değişecek..."
Kağıt, kalem, defter, kitap hızla yerini teknolojiye bırakıyor.
Bu proje için 6-8 milyar lira arasında bir para harcanması öngörülüyor.
Ancak kağıt, kalem, defter, kitap ihtiyacının ve dolayısıyla harcamalarının ortadan kalkacak olması nedeniyle, sadece gider kalemleri arasında bir değişim olacağı söylenebilir.
Bu projede en fazla heyecan uyandıran nokta, Türkiye'nin bu kez teknolojiyi geriden takip etmesi değil, öne geçmesidir.
Milli Eğitim tabletleri, Sümer tabletleri gibi eğitime uzun süre katkı vereceğe benziyor...