Diplomatik gözlemciler; bir taraftan Yunanistan'ın, Meriç sınır bölgesinde 120 kilometre uzunluğunda hendek kazmaya devam ettiğini, diğer yandan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis'in, savunma alanında işbirliği mutabakatlarına imza atmak üzere, 4-5 Eylül günlerinde İsrail'e gitmesinin çok dikkatle takip edilmesi gerektiğini söylediler.
Peki, hendek niçin kazılıyor?
Yunanistan'ın, Meriç hududunda kazmaya başladığı hendekle, öncelikle kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemeyi hedeflemesinin arka planında derin planların yattığı anlatıldı. Dünya'ya yönelik yayın yapan Turkish Diplomatik dergisi yönetmeni stratejist Ömer Özkaya, Yunanistan'ın son hamlelerini TAKVİM okurları için analiz ederken "Balkanlar'daki gelişmeleri de yakından takip etmek zorunda olduğumuza" işaret etti.
AVRUPA MÜSLÜMANLAŞIYOR
Özkaya, şunları söyledi: "Yunanistan'ın Kum Çiftliği (Orestiada) kenti çevresinde hendeğin ilk 14.5 kilometresinin kazıldığı anlaşıldı. Hendekle kaçak göçe set çekme hedeflenirken, Avrupa'nın Müslümanlaşmasının önünü kesme arzusu var. Diğer yönden, hendeğin askeri savunma amacına da hizmet edeceğini görmek lazım. Bazı Yunan gazetelerinde Kara Kuvvetleri Komutanı Korg.
Frangos Frangulis'in, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin kazdığı hendekte incelemeler yaptığı sırada çekilmiş fotoğrafları yer aldı. Hendeğin, askeri amaçlı planlandığını düşünmemek mümkün mü?" Özkaya, Avrupa'nın Müslümanlaşmasının önünü kesme taktiklerine işaret etti, şu bilgiyi verdi: "Türk-Yunan sınırını neden AB koruyor? Yunanistan-Türkiye kara sınırının daha iyi kontrol edilmesi için AB sınır koruma ajansı Frontex 2010 sonundan beri görev başında.
Modern radarlardan helikopterlere kadar tüm donanımlara sahip 'Frontex tavşanları', mülteci teknelerini avlıyor. Batı Trakya'daki Müslüman-
Türk azınlığın varlığının yanı sıra Müslüman ülkelerden Yunanistan'a göç eden mültecilerin sayısındaki artış, Yunan gizli servislerini kara kara düşündürüyormuş.
Çünkü 'genetik kısırlık' içindeki Yunanistan'da Müslüman nüfus artıyor. Afrika ve Asya'nın Avrupa'ya giriş kapısı konumundaki Türkiye'den geçenlerin Yunanistan'ı Müslümanlaştırmasının önünü kesmek istiyorlar."
İSRAİL, NE İŞ?
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis'in, İsrail'e gideceği ve savunma anlaşması imzalanacağı öğrenildi. Beglitis'in İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile temasları sırasında, Yunanistan'ın İsrail'den almak istediği F-16 ve F-4 tipi savaş uçaklarına monte edilen, SPICE 1000/2000 güdümlü roketler konusunun görüşülmesinin beklendiği kaydedildi. Şimdi, sormak lazım.
Ekonomisi çöken Yunanistan'ı kurtarmak için Fransa ve Almanya, milyarlarca euro akıtıyor. Peki, Yunanistan ne yapıyor? Bir taraftan, Türkiye sınırına hendek açıyor, diğer taraftan füzeler alıyor. Yunanistan bu füzeleri kime karşı kullanacak?
Elbette, Türkiye'ye karşı. Bunun tek açıklaması var. Bölgesel güç Türkiye'den korkmak. Küresel aktör olmasının önünü kesmek.