Tarihi 25 Ekim 2018

Flört

DÜNYANIN en büyük finans şirketlerinden J.P. Morgan'ın CEO'su James Dimon ilginç bir mail alır. O maili gönderen genç bir kızdır...
"Çok güzelim, tarzım iyi... Kaliteli şeyleri severim" diye başlayan genç kıza ait satırlar şöyle devam eder.
"Çok şey istemiyorum şekerim. Sizin çevrenizde yıllık geliri 500 bin dolar veya daha fazla olan biri var mı? Hepiniz evli misiniz? Bu konuları merak ediyor ve sormak istiyorum, sizin gibi zengin insanlarla evlenmek için ne yapmam gerek? Size alçak gönüllülükle soruyorum: Zengin bekarlar nerede takılır? Hangi yaş kategorisine odaklanmalıyım? Kimin karınız, kimin yalnızca sevgiliniz olabileceğine nasıl karar veriyorsunuz? Benim hedefim evlenmek. Zengin bir adamla evlenebilmek için ne yapmalıyım?"
Dünyanın en büyük şirketlerinden J.P. Morgan'ı yöneten James Dimon kıza cevap yazar ve der ki; "Yazınızı ilgiyle okudum. Yıllık gelirim 500 bin doların üzerinde, kriterlerinize uyuyor. Ancak bir işadamı gözüyle, sizinle evlenmek kötü fikir. Yapmaya çalıştığınız şey "güzellik" ile "para" ikilisini takas etmek: A kişisi güzelliği sağlar, B kişisi de bunun için ödeme yapar, gayet adil. Fakat burada ölümcül bir problem var; sizin güzelliğiniz kaybolacak ama benim param iyi bir sebep olmadıkça tükenmeyecek. Benim gelirim yıldan yıla artabilir, ancak siz yıldan yıla güzelleşemezsiniz. Bu sebeple, ekonomik açıdan bakarsak, ben değer kazanan bir varlıkken siz katlanarak değer kaybeden bir varlık olacaksınız. Eğer güzellik sizin tek varlığınızsa, değeriniz 10 yıl sonra çok daha düşük olacak.
Yıllık geliri 500 bin doların üstünde olan insanlar aptal değil; sizinle yalnızca çıkarız ama evlenmeyiz." Bugün Suudi Arabistan ve birçok Arap ülkesinin durumu genç kız ile birebir örtüşüyor. Hepsi kendini güzel hissediyor. Amerika ile evleneceklerini veya evlendiklerini zannediyor. Arap ülkelerinin güzelliğinin tek nedeni var. Bu MİLYARLARCA DOLARLIK petrolden oluşan elbiselerinden ve makyajdan kaynaklanıyor. Bu yüzden ABD onlarla sadece çıkıyor. Ancak tamamı her geçen gün yaşlanıyor ve değer kaybediyor. Bunun farkında değiller.
Kullanılıyorlar, bir kenara atılacaklarını bilmiyorlar. Bu yüzden ABD'ye güvenerek konsolosluklarında dahi cinayet işliyorlar. Üzerlerindeki petrolden gelen DOLARLARDAN oluşan elbise ile güzel olduklarını, ABD'yi elde edebileceklerini düşünüyorlar.
Halbuki J.P. Morgan bankasının kurucusu John Pierpont Morgan 18 Aralık 1912'de ABD Kongresi'ne ifade verirken şunu söylüyordu:
"Sadece altın ve gümüş paradır, başka hiçbir şey değil." Yani petrolle şımaranların elde ettikleri DOLARLARIN para olmadığını söylüyordu. Bu yüzden günümüzde J.P. Morgan tonlarca gümüşe yatırım yapıyor, kasasında gümüş istifliyor. Son olarak 5 gün önce bu artışın katlanarak binlerce tona çıktığı dünya meddyasının sayfalarından taştı. Adamlar birgün o doların ipliğinin söküleceğini ve üzerinde o elbiseyi taşıyanların çıplak kalacağını biliyor. Kaşıkçı cinayetinde Suudi Aramco'nun halka arz süreci de var. 2021 yılında tamamlanması bekleniyor. Trump "ABD'de New York borsasında açılacak başka yolu yok" diyor. İngilizler "Hayır Londra Borsası'na gelecek" diyerek kılıç sallıyor. Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih de dün, "Aramco'nun halka arzın hangi borsada yapılacağına henüz karar vermedik." diyor. Kendine eş seçeceğini zannediyor. Karar kesinleşene kadar nice cinayetler işlenecek, nice sopalar ve kılıçlar başa inecek. Prens Salman halka arz kararı alan isim...
Gitti Aramco'nun borsaya çıkma işlemini yürütmek için "Biz işadamları aptal değiliz. Para avcısı güzelle evlenmeyiz. Sadece çıkarız" diyen J.P. Morgan'ın CEO'su ile anlaştı.
Salman'ın ARAMCO adına anlaştığı küresel koordinatörleri içinde J.P. Morgan'ın yanı sıra Morgan Stanley ve 100 trilyon dolarlık servete sahip Rotschilderin HSBC'si de var. Salman birden fazla evlilik yaptığını zannediyor.
O yüzden adamları büyük bir özgüvenle ilişkinin içine etti. Düğün tahtında oturduğunu zannedenin flörtü sallanıyor.