Tarihi 23 Nisan 2016

Türkerika!

Milli olmak bazılarını rahatsız eder.
Hatta uykularını kaçırır, kabuslar gördürür. Hele kendi silahınızı, kendi geminizi, kendi uçağınızı yapmaya kalkarsanız birilerinin midesine kramplar girer.
Unutmayın yıllar önce yerli otomuzu yaptık, birileri görücüye çıktığı ilk denemede benzin koymayınca "Bu araba gitmiyor" diye rafa kaldırdık.
Birkaç yıldır yerli oto yapmaya kalkıyoruz, bazı yabancı ortaklı araç üretimi yapan işadamları "İntihar" olur diye şiddetle karşı çıkıyor.
Hatta yerli arabanın dizaynını gurur duyacağına, yerden yere vurup, manşetlerinde dalga geçen merkez medyamız bile var. Ülkenin cebinde kaç milyar dolar kalacak, onu hesaplamayıp, dizaynla uğraştılar günlerce.
Yıllar önce Milli Uçak yapmak için servetini harcayan vatandaşımızın başına gelenleri defalarca yazdık burada. Örnekleri say say bitmez. Aselasan'daki esrarengiz intiharlar ve suikastler dün gibi ortada. Öyle "Milli uçak", "Milli gemi" yapmak kolay değil.
Yürek ister. Neyse biz gelin bundan sıyrılıp, bir ziyarete gidelim. ABD Büyükelçisi John Bass Gebze'de teknoloji şirketlerini geziyor önceki gün. O ziyarette "MİLLİLİK ÖNEMLİ DEĞİL !" diyor. Yalnızca tek ülkenin üretimiyle "Milli gemi" veya "Milli uçak" gibi projelerin artık gelişmişlik açısından önem arz etmediğini söylüyor. John Bass, bu açıklamasıyla adeta damarımıza basıyor. "Tek başına üretim olmaz, doğru değil" diyor sevgili Bass... Yani "Kendiniz tek başına üretmek yerine yabancılarla ortak olun en azından" demek istiyor.. Daha da gelişirmişiz. 10 banka dünyadaki para sistemini yönetiyor.
100 şirket de kontrol ediyor. O şirketlerle ortaklıklar kuran 500 diğer şirket de dünya ekonomisinin yüzde 90'ını avucunun içinde seviyor. Hadi gelin hep birlikte Çin'e gidelim.
"Milli üretim" yapmayan ama yeryüzünde üretim patlaması yaşayan bir ülke Çin.
Küresel sermayenin hücum ettiği, ucuz hammadde ve ucuz işçiliğinden, etinden, sütünden, budundan faydalandığı, Çinli ortaklarla üretim yaptığı bir ülke. Çin'de bu ortaklıklar sonucunda dolar milyarderleri arasına katılan Çinli zenginler ne yapıyor peki? 150'yi aşkın Çinli zengin kazandıkları dolarları bavullara yerleştirip soluğu Amerika'da alıyor, oraya yerleşiyor. Çünkü ABD onlara hayal satıyor. "Amerika'da yaşamak var ya" diye. Milli olmayan üretim işte böyle bir şey... Amerikan Elçisi Bass'ın buna karşı çıkmasını gayet iyi anlıyorum. Üstelik Çin'de zengin olanlar asla ortaklarının servetine ulaşamıyor, dünya ekonomisinin yüzde 90'ını yöneten Uluslararası 500 şirketin yanından teğet bile geçemiyor. İktisatçı Moritz Schularick, "Milli olmayan" Çin ekonomisindeki Amerikan şirketleri hegomonyasını "ÇİMERİKA" diye adlandırıyor. Şimdi gelelim Çimerika içinde bizim pek farketmediğimiz yaşananlara... Yeryüzündeki tüm Merkez bankalarının kasalarında bulunan PARA yaklaşık 8 trilyon dolar. Bunun neredeyse yarısına yakını Çin Merkez Bankası'na ait. Peki bu yaklaşık 4 trilyon dolar Çin Merkez Bankası'nın kasasında mı duruyor?
Hayır... Yarısı ABD Merkez Bankası'nın bonolarına yatırılmış durumda. Yani neredeyse 2 trilyon dolar, dünyadaki 100 büyük şirketin EFENDİSİ birkaç ailenin yönettiği ABD Merkez bankası FED kasasında. Milli olmayan üretimi yapan Çimerika'nın Çin'inde durum böyle işte.
Onun için Amerikan elçisi Bass, "Tek başına MİLLİ üretime ne gerek var" diye bas bas bağırmakta sonuna kadar haklı.
Adam kendi ülkesini ve orada yaşamakta olan HANEDANLARI düşünmeyecek de ne yapacak? Bu arada unutmadan söyleyelim. Amerika'daki en büyük 500 şirketin 450'ye yakını Çin'de ortaklıklar kurup iş yapıyor. Sadece 2013'te açıklanan rakamlara bakarsak "MİLLİ olmayan üretim"in ne anlama geldiğini bir kez daha anlayabiliriz. Evet, 2013'te Çin'in yaptığı 2.1 trilyon dolarlık ihracatın 1.8 trilyon dolarını işte bu yabancı şirketler gerçekleştirmiştir.
Çimerika'da çimleri Çin biçmekte, mideye indirip geviş getirenler ise Amerikalılar olmaktadır. Evet John Bass açık olarak söylemese de, bizim ülkemizde teknoloji şirketlerini gezerken "Bırakın milli uçak ve milli gemi yapmayı yahu... Ortak yapalım, siz çimleri biçin, bizim şirketler geviş getirsin" demek istiyor. Yani "Çimerika gibi TÜRKERİKA kuralım, milyar dolarlar ABD Merkez Bankası'na yatsın" demek istiyor. Adam Amerikalı...
"Milli" düşünüyor. Aferin John!